Zulte Waregem is verlost van laatste plaats dankzij twee late goals van De Pauw in degradatietopper tegen Lokeren
Foto: BELGA

Mooi was het niet. Maar dat telt allemaal niet in de situatie waarin Essevee is verzeild. Zulte Waregem pakte drie broodnodige punten in de degradatiestrijd. De Pauw scoorde twee keer tegen zijn ex-club Lokeren in de slotfase. Francky Dury en de zijnen zijn (even) verlost van de rode lantaarn.

“Trond Sollied laat zijn ploeg altijd voetballen. Het maakt niet uit of ze nu tweede of vijftiende staan.” Dat zei Francky Dury vrijdag voor de match tegen Lokeren. Helaas hebben we daar weinig van gezien.

Een onthoofd Essevee begon aan een zespuntenduel, want het miste de geschorsten Mamadou Sylla en Hamdi Harbaoui. Erdin Demir was eveneens niet beschikbaar doordat zijn vrouw bevallen was. Bürki stond linksachter. Dury koos dan maar voor de inbreng van Urho Nissilä. Er zijn zo van die momenten waarop je het als ervaren coach ook even niet meer weet. We begrijpen als u denkt: wie? De 22-jarige Fin kreeg nog geen enkele minuut, maar moest nu plots het wegvallen Sylla opvangen. Daardoor verschoof De Pauw naar rechts. Het was een keuze die meer dan tegenviel. Nissilä was nergens. Te tenger, te klein, geen duelkracht en technisch te weinig. Dan kan je in de Jupiler Pro League niet veel betekenen. Sollied startte overigens voor de derde wedstrijd op rij met dezelfde elf.

Zulte Waregem is verlost van laatste plaats dankzij twee late goals van De Pauw in degradatietopper tegen Lokeren
Foto: Photo News

Het was armoede troef in deze degradatietopper. Het duurde 28 (!) minuten vooraleer we een eerste doelpoging mochten noteren. Jawel, van Nissilä die onorthodox met links een schot in de handen van De Wolf deponeerde. Plots dook Miric na onoordeelkundig instappen van Heylen alleen voor Bossut op, maar de goalie van Essevee redde met een beenveeg. Nill De Pauw kon trappen met zijn linker, hij mikte net naast. En juist voor de rust lanceerde De fauw ongewild De Ridder, die verkwanselde de wenkende kans. Om grijs haar van te krijgen, die eerste helft.

Zulte Waregem is verlost van laatste plaats dankzij twee late goals van De Pauw in degradatietopper tegen Lokeren
Foto: BELGAPhoto News

Geen samenhang

Tijdens de pauze warmden Thomas Buffel en Bryan Verboom op. Nissilä naar de kant zou je denken, maar niets daarvan. De Fin kreeg nog tien minuten om zich te bewijzen. Dan kwam eindelijk Buffel de Scandinaviër uit zijn lijden verlossen. Het werd er allemaal niet beter op. Amper kansen, amper combinaties. Deze wedstrijd had alles van een degradatieduel. De kwaliteit ontbrak. De Ridder ging dan neer in de zestien na een tackle van De fauw. Geen strafschop oordeelde ref Lardot. De fauw raakte licht de bal, terecht dus. Verder was er nog enkele flauwe poging van Bedia – die stond op een eiland te voetballen – en De Ridder werd afgestopt door een alert verdedigende Heylen. Er zat weinig tot geen samenhang in bij beide ploegen. De twee teams waren bang om te voetballen of was het niet beter kunnen? De ingevallen Soisalo miste nog de kans op dé winnende goal. De Wolf redde knap.

Zulte Waregem is verlost van laatste plaats dankzij twee late goals van De Pauw in degradatietopper tegen Lokeren
Foto: BELGA

Niemand had het nog gedacht, maar na een afvallende bal schoot De Pauw vanop afstand verschroeiend hard binnen. De bank van Essevee beleefde een delirium. In de extra tijd vond Bongonda nog eens De Pauw en die wipte het leer heerlijk over De Wolf.

Zulte Waregem is verlost van die laatste plaats. Lokeren kan op het einde van deze speeldag, mits punten voor Moeskroen tegen Racing Genk, weer als zestiende de interlandbreak ingaan.