Ondanks vermoeidheid en ziekte hebben zo’n vijfduizend Latijns-Amerikaanse migranten zaterdagochtend Mexico-Stad verlaten en hun tocht naar de Verenigde Staten hervat.

Vijf metrostellen brachten de migranten naar de rand van de stedelijke agglomeratie van Mexico-Stad. Vandaar trekken ze te voet naar de stad Queretaro en zo verder noordwaarts richting Tijuana aan de grens. Een dag eerder had ook een groep van ongeveer 1.300 migranten de Mexicaanse hoofdstad al verlaten. Ze verbleven de voorbije zes dagen op een sportcomplex in het oosten van de grootstad.

Nadat ze vergeefs om bussen van het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen hadden gevraagd, besloten de migranten donderdagavond op een bijeenkomst om hun tocht naar de Verenigde Staten te hervatten. De karavaan vertrok midden oktober in Honduras, waar mensen de armoede en het geweld ontvluchtten. Ze legden al meer dan 1.500 kilometer af. Sommigen haakten af, andere vervoegden de karavaan.

Tijdens de campagne voor de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse parlement waarschuwde president Donald Trump voor ‘een invasie’. Hij mobiliseerde duizenden militairen om de migranten aan de grens te stoppen. Het lijkt hen voorlopig niet af te schrikken. ‘Door al die temperatuurwisselingen zijn we ziek geworden, maar we zijn vastberaden om tot de grens en verder te gaan’, verzekerde de 27-jarige Hondurees Wilson Alexander Mejía.