De verschillende federaties van de PS in Henegouwen hebben zaterdag op hun congres in La Louvière groen licht gegeven voor de deelname van de partij aan de nieuwe provinciale coalitie en voor het bestuursakkoord met de MR. Meer dan 83 procent van de aanwezige socialisten stemde voor het akkoord met de Franstalige liberalen. Beide partijen bestuurden ook in de vorige legislatuur de provincie.

De PS krijgt vier gedeputeerden in het college, de MR één. De liberalen leveren ook de voorzitter van de provincieraad. Het regeerakkoord moet van de provincie Henegouwen een ‘instituut van de toekomst’ maken. ‘De democratische processen zullen er nog versterkt worden’, klinkt het ook.

Bij de provincieraadsverkiezingen van 14 oktober bleef de PS (32,85%) de grootste in Henegouwen, al gaf de partij wel veel terrein prijs (-6,8%). Ook MR verloor er (-4,5% tot 18,7%). Ecolo maar vooral de PTB waren er de winnaars. Ecolo bekritiseert het regeerakkoord van de ‘conservatieve coalitie’ PS-MR als een nederlaag voor Henegouwen.