‘PVDA en Vlaams Belang niet over dezelfde kam scheren’
Joris Vandenbroucke (archiefbeeld) Foto: BELGA

Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke, medeonderhandelaar in Zelzate, verdedigt de keuze voor een coalitie met de PVDA. ‘Dit is geen extremistisch akkoord. Lees het akkoord eens van voor tot achter en oordeel zelf. Dit is een sterk en een goed onderhandeld akkoord waarin we gaan voor een eerlijk en democratisch Zelzate.

Hebt u al eens op de rem moeten staan omdat de PVDA te ver ging?

Er waren natuurlijk punten waarop onze meningen al eens uiteenliepen, maar zonder dat een akkoord onmogelijk werd. We hebben ook enkele gesprekken gehad met de VLD en die verliepen veel moeilijker. Dan was de keuze voor ons duidelijk.

Voor SP.A was een coalitie met Bruggeman uitgesloten. Dan bleef er maar een mogelijkheid meer over.

Bruggeman heeft een zeer polariserend en negatief persoonlijk beleid gevoerd. Dat heeft wonden geslagen. Maar zelfs los daarvan bleef het erg moeilijk om inhoudelijk samen te werken.

Bruggeman vindt dat het cordon sanitaire op links is doorbroken.

Ik begrijp dat de rest van Vlaanderen met grote ogen kijkt naar dat linkse Zelzate. Maar met dit bestuursakkoord is echt niets mis.

Kijk naar de verkiezingsprogramma’s waarmee SP.A en PVDA naar de kiezer zijn getrokken. Die zijn zeer gelijklopend. In de oppositie konden we het de voorbije zes jaar ook erg goed met elkaar vinden. Dan is het logisch dat we een coalitie vormen.

Zou u ook een coalitie met Vlaams Belang sluiten als die partij standpunten in uw richting inneemt?

U mag PVDA en Vlaams Belang niet over dezelfde kam scheren. Wij zijn om zeer principiële redenen voor het cordon, redenen die niet gelden voor de PVDA. Trouwens, in Borgerhout is er al zes jaar een districtsbestuur met de PVDA. Er is daar geen socialistische revolutie losgebarsten.