SP.A en PVDA vormen het nieuwe schepencollege van Zelzate, het eerste gemeentebestuur met PVDA ooit.

Zelzate is van oudsher een rood nest, waar SP.A decennialang de lakens uitdeelde. In 2012 kwam daar na een slechte verkiezingsuitslag een eind aan. De lokale liberalen vormden met CD&V en N-VA een centrumrechtse coalitie, die na intern geruzie werd afgestraft door de kiezer.

Aangezien SP.A een veto stelde tegen huidig burgemeester Frank Bruggeman (VLD/SD) en de liberalen niet met de PVDA wilde besturen bleef alleen de mogelijk van een rood-rood bestuur over.

Kandidaat-burgemeester Brent Meuleman (SP.A) stelde deze namiddag zijn bestuursakkoord voor, dat de klemtoon legt op een taxshift voor Zelzate. De bedoeling is om de bedrijfsbelasting te hervormen, waardoor grote bedrijven als het staalbedrijf Arcelor Mittal, dat gedeeltelijk op het grondgebied van Zelzate ligt, meer betalen en de 600 zelfstandigen in de gemeente minder.

Het nieuwe schepencollege wil jaarlijks ook 100.000 euro extra investeren in armoedebestrijding en wijkraden installeren, waar burgers bij het beleid worden betrokken.

‘Wij willen zorgzaam omgaan met de financiën en zorgen voor kwalitatieve dienstverlening’, zegt eerste schepen Geert Asman. ‘Net daarom doen we het let twee schepenen minder. De verschuiving van bedrijfsbelasting moet ook dienen om geleidelijk de huisvuilbelasting te verminderen.’

De SP.A kreeg al het verwijt met extremisten on zee te gaan in Zelzate, maar dat ziet Meuleman niet zo. Ook Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke, medeonderhandelaar in Zelzate, verdedigt de keuze voor een coalitie met de PVDA. ‘Dit is geen extremistisch akkoord. Lees het akkoord eens van voor tot achter en oordeel zelf.'