Van der Poel wint natte Jaarmarktcross, Aerts verstevigt leiderspositie in DVV Verzekeringen Trofee
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel is goed begonnen aan zijn missie om zich opnieuw in de strijd om de DVV Verzekeringen Trofee te gooien. De Europese kampioen zegevierde in een glibberige Jaarmarktcross in Niel. Klassementsleider Toon Aerts, die de openingsmanche op de Koppenberg won, deed het opnieuw erg goed met een tweede plek en gaf aan de finish maar een handvol seconden toe op de Nederlander. Laurens Sweeck mocht als derde man het podium op.

Geen wereldkampioen Wout van Aert op de Jaarmarktcross in Niel. En dus waren alle ogen gericht op kersvers Europees kampioen Mathieu van der Poel, die na zijn offday op de Koppenberg een achterstand van vier minuten goed te maken had op Toon Aerts in het DVV Verzekeringen Trofee-klassement. Het was echter niet Van der Poel, maar klassementsleider Aerts die de beste start nam. Al snel nam Tim Merlier (Crelan-Charles) de kop over. Maar met een mooie beweging eiste Van der Poel snel weer de koppositie op, hoewel alles op een zakdoek bleef.

Even schrikken was het in ronde twee, toen Aerts een kleine tuimelperte maakte. Zonder erg voor de voormalige Europese kampioen, die zijn weg gewoon kon vervolgen. Aan het einde van ronde twee leek de huidige Europese kampioen korte metten te maken met het deelnemersveld toen hij ervandoor ging, maar de klus bleek nog lang niet af voor Van der Poel. In de achtergrond nam een zeer sterke Laurens Sweeck immers het commando over van Aerts, die moest lossen. En in ronde vier kwam Sweeck zowaar aansluiten bij Van der Poel.

Van der Poel wint natte Jaarmarktcross, Aerts verstevigt leiderspositie in DVV Verzekeringen Trofee
Foto: BELGA

Even later kwamen ook Aerts en collega-Telenet Fidea Lion Lars van der Haar aansluiten. Na een foutje van Aerts moesten de twee Sweeck echter laten rijden. Van der Poel keerde wel terug bij onze jonge landgenoot. In ronde zeven plaatste de Nederlander zijn winnende aanval, zo bleek: Sweeck moest lossen, Van der Poel was andermaal vertrokken. Al was hij nog niet helemaal zeker, want vanuit de achtergrond gaf Aerts zich nog niet gewonnen.

In de slotronde kwam Aerts nog even opzetten, maar Van der Poel hield zijn voorsprong gaaf en won uiteindelijk met tien seconden voorsprong op Aerts. Sweeck bevond zich al op meer dan een halve minuut, maar eindigde wel als een knappe nummer drie. Van der Haar moest zich tevredenstellen met plaats vier.

Van der Poel wint natte Jaarmarktcross, Aerts verstevigt leiderspositie in DVV Verzekeringen Trofee
Foto: BELGA

Van der Poel kan tevreden zijn met een nieuwe zege, maar zijn achterstand op klassementsleider Toon Aerts is nog steeds aanzienlijk. Het gat tussen de twee bedraagt nu 4 minuten en 7 seconden. Volgende week krijgt de Europese kampioen al een nieuwe kans om aan die achterstand te knabbelen: de derde manche van het regelmatigheidscriterium wordt komende zondag gereden in Hamme.

Mathieu Van der Poel: “Eerste keer dat ik hier win”

Van der Poel gaf toe dat hij zijn wedstrijd deze keer iets meer beredeneerd had. “Toen ik alleen op kop kwam, realiseerde ik me dat het best nog een lange wedstrijd was. Op dat moment waren er nog zeven ronden te rijden en het was lastig met op heel wat stroken de wind in het nadeel. Ik had geen zin om me hier vandaag helemaal stuk te rijden met het oog op morgen. Ik besefte ook dat ze achter mij niet gingen stilvallen omdat het tijdsklassement natuurlijk meespeelt. Aerts ging zeker blijven rijden en daarom heb ik dus bewust ingehouden. Voor mij speelt dat klassement toch niet veel rol meer want ik denk echt niet dat ik die kloof van vier minuten op Aerts nog ga kunnen dichten. Ik kan misschien wel nog wat plekken goedmaken maar winnen, neen, dat zie ik niet meer gebeuren. Toen Laurens ging heb ik me wel even moeten dubbel plooien. In die steile, glibberige schuine kant had hij als linkshandige wat voordeel doordat hij het paaltje aan de binnenkant kon vastgrijpen zodat hij op die plek snel vooruit ging. Maar daarna heb je een ondankbaar lang, recht stuk waar het gemakkelijker is om naar iemand toe te rijden dan wel van iemand weg te rijden. Het is de eerste keer dat ik hier deelneem als prof en dus is het ook de eerste keer dat ik hier win. Het is een van de oudste crossen die er zijn en op televisie had ik al gezien dat er hier een leuke sfeer heerst. Ik ben dus blij dat ik ook deze cross aan mijn palmares heb kunnen toevoegen.”

Van der Poel wint natte Jaarmarktcross, Aerts verstevigt leiderspositie in DVV Verzekeringen Trofee
Foto: BELGA

Laurens Sweeck: “Ik ben vrijuit mijn kans gegaan”

Laurens Sweeck durfde het aan om in zijn eentje achter Van der Poel te gaan. “Ik heb inderdaad het lef gehad om te proberen de kloof te dichten. Akkoord, ik heb daar nadien een prijs voor moeten betalen. Hij heeft daarna het tempo hoog blijven houden en dat kon ik na verloop van tijd niet volhouden. Toch heb ik er geen spijt van dat ik het geprobeerd heb.

Eigenlijk was ik heel slecht weg maar ik kon gelukkig vrij snel wat plaatsen opschuiven. Toen ik dan de aansluiting maakte met de renners in de spits gaf dat een goed gevoel. Misschien dat ik daarom daarna wat overmoedig geworden ben. Ik moest even op adem toen ik naar Mathieu gereden was en daardoor kon niet alleen ik maar ook hij even recupereren. Daarna konden Aerts en Van der Haar terug aanpikken en dan weet je dat de wedstrijd opnieuw begint. Ik kan me hoe dan ook niet verwijten dat ik niet minstens geprobeerd heb om vandaag de strijd met VDP aan te gaan. Ik dan dus ook met een goed gevoel naar huis.”

Van der Poel wint natte Jaarmarktcross, Aerts verstevigt leiderspositie in DVV Verzekeringen Trofee
Foto: Photo News

Toon Aerts: “Blijf stevig aan de leiding”

Toon Aerts toonde zich achteraf tevreden over zijn wedstrijd. “Het enige wat ik me vandaag wat verwijt is dat ik die tussensprint gemist heb om extra bonificatieseconden te sprokkelen. Bij het ingaan van de tweede ronde maakte ik een serieuze schuiver en daar heb ik het verspeeld. Ik heb nu vier minuten voorsprong maar er volgen nog zes wedstrijden. Mij zal je dus nog geen victorie horen kraaien. Wel zijn het meestal snelle crossen waar je dus niet teveel tijd kan verliezen maar zowel in Loenhout als in Baal kan je in een slechte dag of met wat pech veel tijd verliezen. Al geef ik wel toe dat ik er een goed oog in heb. Toch weiger ik Van der Poel al af te schrijven. Kijk maar naar Ruddervoorde waar hij op een vlak parcours toch een minuut van ons kan wegrijden.

Dat ik ten val ben gekomen in het eerste deel van de wedstrijd lag vooral aan een verkeerde bandenkeuze. Toen ik daarna overschakelde naar een iets grover profiel verging het me al veel beter. Ik moest nadien nog eens in de materiaalpost maar dat had te maken met mijn remmen. Twee wissels en één valpartij maakten dat ik vandaag toch heel wat krachten verspild heb die ik mogelijk in de finale tekort ben gekomen om Van der Poel nog te kunnen bedreigen. Maar goed, het klassement was voor mij nog belangrijker uiteraard.”

Van der Poel wint natte Jaarmarktcross, Aerts verstevigt leiderspositie in DVV Verzekeringen Trofee
Foto: BELGA