Camera's beboeten volgend jaar truckers die inhalen bij regen
Foto: pn
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat volgend jaar camera's installeren om vrachtwagenchauffeurs te beboeten als ze het inhaalverbod bij regen negeren.

De camera's, die in de eerste helft van 2019 geplaatst zullen worden, zullen gekoppeld zijn aan een pluviometer die de neerslag meet, zo vertelde Weyts aan de nieuwsdienst van VTM.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet nu nog definiëren wat beschouwd kan worden als regenweer. 'Van zodra dat rond is, kunnen we gaan beboeten', aldus Weyts.

Uit cijfers van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat een op drie vrachtwagenchauffeurs het inhaalverbod bij regen negeert. Bij truckers met een buitenlandse nummerplaat is dat zelfs negentig procent. Omdat België het enige Europese land is met zo'n inhaalverbod, zijn buitenlandse chauffeurs vaak niet op de hoogte en denken ze bovendien dat ze niet beboet zullen worden.

Mobiliteitsorganisatie Touring pleit ervoor dat de buitenlandse truckers beter geïnformeerd worden. Ook in andere talen. Ons land is immers een transitland, aldus de organisatie.