Girl genomineerd prijs voor beste film op Europese filmprijzen
Nora Monsecour (die de inspiratie vormde voor de film), regisseur Lukas Dhont en acteur Victor Polster bij de opening van het 45ste 'Film Fest Gent'. Foto: belga
Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl is een van de vijf genomineerden in de categorie Beste Film voor de European Film Awards. Ook hoofdrolspeler Victor Polster is genomineerd.

De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Lara, gespeeld door Victor Polster, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen.

Het speelfilmdebuut van Dhont is ook al een van de zes genomineerden voor de European Discovery Award - Prix FIPRESCI. Die prijs is een bekroning voor het beste Europese speelfilmdebuut en wordt elk jaar tijdens de European Film Awards uitgereikt door de Internationale Federatie van Filmcritici (FIPRESCI).

Het is van 2011 geleden dat een Vlaamse film genomineerd werd voor de European Discovery Award. Toen pakte 'Adem' van Hans Van Nuffel de nominatie én de hoofdprijs.

En niet alleen de film is overigens genomineerd. Hoofdrolspeler Victor Polster werd genomineerd in de categorie beste acteur voor de Europese filmprijzen.

De film, die al diverse prijzen in de wacht sleepte (onder andere Caméra d'Or in Cannes), loopt sinds 17 oktober met succes in de Belgische filmzalen. De film is volgend jaar ook de Belgische Oscarinzending voor beste niet-Engelstalige film.

De winnaars van de European Film Awards worden op 15 december in Sevilla bekendgemaakt.