Geert Asman wordt de eerste PVDA-schepen van Vlaanderen
Geert Asman van PVDA wou graag de eerste communistische burgemeester van Vlaanderen worden. Foto: red
PVDA-lijsttrekker Geert Asman wordt eerste schepen in Zelzate en is bevoegd voor Sociale Zaken, Welzijn, Financiën en Begroting en Openbare Werken. Hij is de allereerste uiterst linkse schepen in Vlaanderen

De SP.A en de PVDA hebben een bestuursakkoord gesloten in Zelzate. 

De 30-jarige leerkracht en SP.A-lijsttrekker Brent Meuleman wordt burgemeester. PVDA-lijsttrekker Geert Asman wordt eerste schepen en heeft heel wat bevoegdheden: Sociale Zaken, Welzijn, Financiën en Begroting, Openbare Werken en technische dienst.

De extreemlinkse PVDA staat al jaren sterk in Zelzate - de roodste gemeente van Vlaanderen  - maar het is de eerste keer dat de partij effectief in het gemeentebestuur stapt.

De PVDA heeft voorlopig alleen bestuurservaring op districtsniveau. In Borgerhout zit de partij namelijk sinds 2013 mee aan het stuur.

In het Franstalig landsgedeelte heeft de PTB/PVDA in een aantal gemeenten coalitiegesprekken aangeknoopt met de PS, maar daar zijn die gesprekken telkens op niets uitgedraaid.

SP.A en PVDA hebben een meerderheid in Zelzate (13 zetels tegen 10 voor de oppositie). SP.A won vorige maand, met 24,9 procent van de stemmen, twee zetels bij de recente lokale verkiezingen en telt zeven zetels. PVDA (22,9 procent) behield zes zetels.

Zelzate ligt in de tuin van de staalfabriek ArcelorMittal en heeft al jaren een bloeiende praktijk van Geneeskunde voor het Volk met artsen die gratis (aan terugbetalingstarief) werken. Eén van hen, Geert Asman, trok de lijst. 

Burgemeester verbitterd

De verliezers in Zelzate waren de liberalen VLD-SD van burgemeester Frank Bruggeman, die een zetel moesten prijsgeven maar wel de grootste partij bleven.

De SP.A wou aanvankelijk met de partij van burgemeester Bruggeman in zee gaan, maar die gesprekken schoten naar eigen zeggen niet op. Uittredend burgemeester Bruggeman zelf vindt het nu jammer dat 'het feitelijk cordon sanitaire' tegen extreemlinks wordt geschonden.

Overigens bestaat dat cordon niet. Wel is het zo dat in verschillende gemeenten enkele partijen (CD&V en N-VA in Antwerpen bijvoorbeeld) op voorhand een coalitie met de PVDA hebben uitgesloten.

'Dit is een slechte zaak voor Zelzate en voor de rest van het land', zegt Bruggeman.  'De partijprogramma's van PVDA en SP.A zijn onbetaalbaar. Deze coalitie is gesloten uit rancune tegenover mijzelf en de mensen die voor mij werken'.

De beslissing van de lokale SP.A-afdeling kan verregaande gevolgen hebben bij de verkiezingen van 2019, zegt Bruggeman. 'Wat hier in Zelzate gebeurt zullen de nationale partijvoorzitters John Crombez niet in dank afnemen', besluit Bruggeman.