VS sanctioneren Saudi-Arabië in oorlog in Jemen
Een van de strijders van de internationale coalitie tegen de Houthi-rebellen. Foto: belga
In de oorlog in Jemen gaan de Verenigde Staten niet langer de Saoedische vliegtuigen van brandstof voorzien. Het is vooral een symbolische maatregel.

In Jemen woedt één van de ergste humanitaire crisissen van het moment. De steun van de VS aan bondgenoot Saudi-Arabië in deze verwoestende oorlog valt steeds moeilijker te verdedigen.

Saudi-Arabië lijkt evenwel niet onder de indruk. Het laat weten dat de internationale coalitie die onder zijn leiding de Houthi-rebellen bekampt, zelf in staat is om de vliegtuigen tijdens hun vlucht te bevoorraden. De beslissing zou ook gebeurd zijn 'in overleg met de VS', zegt Riyad.

Slechts één op de vijf vliegtuigen heeft momenteel de hulp van de Verenigde Staten nodig, weet de Nederlandse krant NRC. Wat het effect van het besluit zal zijn om gevechtsvliegtuigen niet meer in de lucht bij te tanken, is dan ook onduidelijk. Door tijdens vluchten bij te tanken hebben gevechtsvliegtuigen een groter bereik. 

Andere militaire steun van de VS, zoals training, loopt bovendien wel gewoon door. De VS blijven ook onverminderd wapens leveren aan Saudi-Arabië, de grootste afnemer van Amerikaanse wapens ter wereld. 

Khashoggi en de vele doden

De oorlog in Jemen woedt al jaren, maar sinds de affaire-Khashoggi (Saudi-Arabië is verantwoordelijk voor de moord op die kritische journalist) is de druk op Saudi-Arabië toegenomen om dit conflict te beëindigen. 

Er is ook toenemende kritiek op het groeiende aantal burgerslachtoffers.

Zowel vanuit Washington als Londen kwam al een oproep aan de strijdende partijen om de vijandelijkheden stop te zetten. Maar beide landen zijn ook bij de oorlog betrokken, wat hun positie moeilijk te verdedigen maakt.

Achtergrond

In 2014 verjoegen de sji’itische Houthi-rebellen de zittende president in Jemen en ze veroverden de hoofdstad Sana’a. Een aantal soennitische landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, begonnen daarop een reeks bombardementen, omdat zij vreesden voor uitbreiding van de invloedsfeer van het eveneens sji’itische Iran. 

De VS en Groot-Brittannië riepen in oktober dit jaar op tot een staakt-het-vuren in Jemen. De oorlog duurt er nu al vier en een half jaar en eiste het leven van meer dan 10.000 mensen. Er dreigt een hongersnood.