Met de duimen omhoog hebben de Franse president Macron en zijn Amerikaanse collega Trump geposeerd voor de fotografen aan het Elysée in Parijs. Even voordien had Trump nochtans Macron op zijn plaats gezet met een tweet.

Donald Trump is vanmorgen aangekomen in Parijs, voor de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. 

Vanmiddag vond eerst een vergadering plaats in de ambtswoning van de Franse president en de voortekenen waren niet bepaald goed.

Het vliegtuig van Trump was immers nog maar net geland in de Franse hoofdstad, of de president had al uitgehaald naar zijn gastheer.

Macrons voorstel om een eigen Europees leger op te richten, eerder deze week, noemde Trump op Twitter 'zeer beledigend'. Hij riep de Europeanen op om liever hun bijdrage voor de Navo te betalen. Die instelling wordt nu vooral door de VS gesubsidieerd, aldus de Amerikaanse president.

Letterlijk twitterde Trump dit: 'President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!'

Macron verduidelkijkt

Maar kijk, een paar uur later waren de plooien al gladgestreken. Macron heeft Trump immers verzekerd dat hij ervoor zal ijveren dat Europa meer bijdraagt in de Navo, een steeds terugkerende eis van Trump.

'Ik ga met president Trump ook praten over de voorstellen rond de Europese strategische capaciteiten en over een Europa dat een deel van de kosten bij de Navo op zich kan nemen', zo klonk het.

'Ik apprecieer het dat u over een verdeling van de kosten spreekt. U kent ons standpunt daarover', zo repliceerde Trump meteen.

De Franse president heeft enkele dagen geleden inderdaad Europa opgeroepen om zich te bewapenen tegen Rusland en een eigen leger op te richten. Europa mag voor zijn veiligheid niet enkel op de VS een beroep doen, klonk het toen. Macron zei te geloven in een 'sterk en soeverein Europa'.

Samen eten

Rond de middag kwam ook Trumps vrouw Melania aan op het Elysée. Zij werd ontvangen door Brigitte Macron. De twee echtparen gaan samen lunchen. Vanavond eten Trump en macron nog een samen in het Musée d'Orsay. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel is dan uitgenodigd.

Trump heeft overigens zijn geplande bezoek aan het Amerikaanse oorlogskerhof van Bois Belleau, in het noorden van Frankrijk, geannuleerd vanwege het slecht weer. 

Zondag vindt er aan de Triomfboog in Parijs een ceremonie plaats waar zestig regeringsleiders aanwezig zullen zijn. De feministische protestgroep Femen protesteerde zaterdagochtend tegen de komst van de leiders.

Al lang niet de beste vrienden

Beste vrienden zullen Trump en Macron allicht niet snel worden. Vooral de Franse ambities voor een sterker Europa zijn Trump een doorn in het oog.

Bekend is het verhaal uit The Washington Post dat Trump bij een eerdere ontmoeting Macron zelfs heeft aangeraden om uit de Europese Unie te stappen. Als Frankrijk zijn raad zou volgen, aldus Trump, zou het een beter handelsakkoord met de VS krijgen dan hetgeen de EU zou kunnen onderhandelen.

Ook over de houding ten opzichte van Iran verschillen beiden van mening.