Experts weten niet dat ze in abortuscommissie zitten
Foto: Belga
Wat loopt er mis bij de Nationale Evaluatie­commissie rond abortus? Minstens vier leden zijn niet op de hoogte van hun officiële aanstelling.

'Natuurlijk ga ik niet vergaderen volgende maand. Ik kan me niet eens herinneren dat ik me ooit kandidaat heb gesteld. Laat staan dat ik op de hoogte was van mijn officiële benoeming.’ Gynaecoloog Hendrik Cammu is verbijsterd. Volgens een KB dat maandag in het Staatsblad verscheen, is de professor een van de effectieve leden van de nieuwe Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking. Alleen heeft niemand hem daarvan verwittigd.

Hetzelfde geldt voor minstens drie andere leden. Zij stelden zich naar eigen zeggen wél kandidaat, maar dat gebeurde jaren geleden en sindsdien vernamen ze weinig of niets meer. Geen van hen was vrijdag op de hoogte van hun officiële benoeming, noch van hun vermelding in het Staatsblad. 

Uitnodiging

De eerstvolgende vergadering van de commissie is gepland op 19 december. Begin februari zou de commissie al een nieuw rapport voorstellen aan de Kamer. De vraag is of dat haalbaar is. ‘Als ik ooit een uitnodiging krijg, zal ik zien of de vergadering nog in mijn agenda past’, zegt advocate Myriam Van Varenbergh.

Al meer dan vijf jaar zijn er geen accurate cijfers meer over abortus in ons land. Door een gebrek aan kandidaat-leden dateert het laatste verslag van de commissie al van 2012. Het jaar voordien waren er 19.578 abortussen in België. Maar of dat aantal sindsdien is gedaald of gestegen, weet niemand. De rapporten zijn gebaseerd op de documenten die gespecialiseerde klinieken doorsturen, met ook informatie over de leeftijd van de vrouw, de reden waarom ze voor abortus kiest, hoe de ingreep verliep, en of er complicaties waren. 

Met vakantie

De Evaluatiecommissie bestaat uit zestien experten, dat is wettelijk zo bepaald. De samenstelling is complex. Negen leden moeten vrouw zijn bijvoorbeeld, zeven man. Maar er zijn ook acht artsen nodig, van wie vier verbonden aan een universiteit, evenveel Frans- als Nederlandstaligen, enzovoort.

In april van dit jaar beloofde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat er ‘in de komende weken’ nieuwe statistieken zouden komen. Intussen verwijst haar kabinet naar de diensten van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Daar kan men voorlopig niet zeggen wat er precies is misgelopen. ‘De bevoegde ambtenaar is op dit moment helaas met vakantie.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in