Michelle en Barack Obama volgden af en toe relatietherapie
Foto: AFP

De voormalige First Lady Michelle Obama rekent in haar memoires af met de Amerikaanse president Donald Trump, de opvolger van haar echtgenoot Barack Obama. Ze geeft ook toe dat ze als koppel af en toe hulp zochten en spreekt voor het eerst over ivf en haar miskraam.

Michelle Obama blijft populair in de Verenigde Staten, en zeker bij de Democraten. Sommigen hoopten dat ze het in 2020 zou opnemen tegen Trump. Obama heeft echter al herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat ze zich geen kandidaat zal stellen.

Ook in ‘Becoming’, haar 426 pagina’s tellende biografie die dinsdag verschijnt, herhaalt ze dat ze niet zal opkomen. ‘Ik ben nooit fan van politiek geweest en mijn ervaringen van het afgelopen decennium hebben daaraan weinig veranderd. De gemeenheid van de politiek stoot mij af’, aldus Obama.

Trump

De voormalige first lady schrijft daarnaast dat ze het Trump nooit zal vergeven dat hij openlijk in vraag heeft gesteld of haar man wel degelijk een Amerikaans staatsburger is. ‘Die opmerkingen waren gestoord en gemeen. Fanatisme en xenofobie valt niet te negeren’, zei Obama in een interview dat de zender ABC vrijdag heeft uitgezonden.

‘Wat als een labiel persoon zijn geweer laadt en naar Washington gaat. Wat als die op zoek gaat naar onze meisjes? Donald Trump bracht met zijn roekeloze insinuaties mijn hele gezin in gevaar. Ik zal het hem nooit vergeven’, aldus Obama.

Obama onthult ook wat ze vond van Trump’s verkiezing op 8 november 2016. Ze was verrast dat zoveel vrouwen de voorkeur gaven aan een vrouwenhater boven een bijzonder gekwalificeerde kandidate. Ze had geprobeerd om de verkiezing van Trump uit haar gedachten te verdringen.

Huwelijksadvies

Ook de Washington Post en CNN berichtten vooraf over de biografie. Obama vertelt er over andere dingen, zoals huwelijksproblemen en huwelijksadvies. Ze geeft toe dat zij en Barack af en toe naar een relatietherapeut gingen. Ze leerden er ‘hoe ze problemen konden uitpraten’, aldus Michelle.

De eerste zwarte First Lady heeft het ook over haar miskraam. ‘Ik voelde me verloren en alleen. Ik voelde me mislukt omdat ik niet wist dat miskramen vaak voorkomen. We praten er immers niet over.’

Het koppel had de volgende jaren veel problemen om zwanger te worden. Ze verklaart dat zij en haar man vruchtbaarheidsbehandelingen kregen om hun dochters, Sasha en Malia, te verwekken. Hun dochters zijn nu 17 en 20 jaar. ‘Ik besefte dat we ons tot ivf moesten richten, ik was immers al 34 jaar’, aldus Obama.