België ondertekent migratieakkoord Verenigde Naties voorlopig nog niet
Foto: AFP

Het kernkabinet heeft vrijdag de knoop nog niet doorgehakt over de houding van ons land tegenover het Marrakech Migratieakkoord van de Verenigde Naties. Vooral N-VA staat op de rem. Premier Charles Michel (MR) wil op internationaal en Europees niveau verduidelijking.

Bedoeling is dat de experten van de federale regering zich buigen over de finale versie van de tekst en dat er overleg komt met Europese collega’s over punten die nog discussie kunnen opleveren.

In de VN-verklaring worden niet-bindende afspraken gemaakt, onder meer om migratie zo ordentelijk te laten verlopen en mensensmokkel tegen te gaan. De tekst zal in december - na een proces dat in 2016 van start ging - ondertekend worden in de Marokkaanse stad Marrakech. Voor België zal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo daarbij aanwezig zijn.

Hij benadrukte onlangs nog op Twitter dat hij achter het akkoord blijft staan. ‘Migratie-uitdagingen los je als land niet in je eentje op. Er is net meer internationale samenwerking nodig, niet minder. Ik zal daarom in Marrakech met veel overtuiging namens ons land het Global Compact on Migration ondertekenen’, schreef hij.

N-VA

In eigen land rijzen er bij N-VA vragen. De partij drong aan op een grondige analyse alvorens het licht op groen te zetten. De tekst zelf ligt evenwel onherroepelijk vast. ‘Ik ga meer uitleg vragen aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon’, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken eerder deze week.

De demarche van Francken kwam laat en was wellicht ingegeven door de heisa in Oostenrijk en Nederland. Vorige week besloot de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz – in navolging van de VS en Hongarije – om het akkoord niet te ondertekenen. In Nederland maande de rechtse oppositie de bevoegde ministers aan om alles nog eens te bekijken. Zij spelen uitdrukkelijk in op het wantrouwen bij de publieke opinie.

In België bepaalde de tekst van het akkoord twee keer de agenda van een bijzondere werkgroep. Nooit maakten de N-VA-vertegenwoordigers voorbehoud. Binnen de regering wordt daarom van een ‘perceptieprobleem’ gesproken.

Kernkabinet

Het kernkabinet boog zich vrijdag een eerste keer over het dossier. Bedoeling is dat de analyse wordt voortgezet, verklaarde premier Charles Michel na afloop. ‘Het is nog nodig meer informatie te krijgen over de tekst. Onze experten zullen de komende dagen daarop verder werken’. Ook zal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op Europees niveau gesprekken voeren over een aantal punten in het pact.

De premier benadrukte dat migratie een belangrijk thema is. Het is daarom van belang dat de regering er alles aan doet om op nationaal vlak correcte beslissingen te nemen, maar ook dat er een sterke internationale samenwerking tot stand kan komen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in