Brexit-minister mikpunt van kritiek na ongelukkige uitspraak over vertrek uit EU
Foto: Photo News

De Britse Brexit-minister Dominic Raab krijgt kritiek nadat hij zei dat hij tot voor kort eigenlijk niet besefte dat het Kanaal zo belangrijk is voor de Britse economie.

Raab deed de uitspraak donderdag, tijdens een lezing over de Brexit voor vertegenwoordigers van de ICT-sector. ‘Ik besefte dit tot voor kort eigenlijk nog niet helemaal, maar als je kijkt naar de goederen die in het Verenigd Koninkrijk worden verhandeld, dan zijn we toch bijzonder afhankelijk van het Kanaal tussen Dover en Calais’, zo sprak Raab.

‘Het is een van de redenen waarom we een zeer hechte relatie met de EU willen behouden, om wrijvingsloze handel aan de grens te garanderen’, vervolgde hij. ‘Ik denk niet dat de gemiddelde consument er zich van bewust is dat de meeste spullen die in onze winkels staan, afhankelijk zijn van een of twee zeer specifieke handelsroutes.’

De tegenstanders van de Brexit waren zich daar duidelijk al wel van bewust, en reageerden met verstomming. ‘Hoe kan het in vredesnaam als een verrassing komen voor Dominic Raab dat onze belangrijkste handelsroute die route is die het dichtst bij onze belangrijkste afzetmarkt ligt?’, tweette de populaire Britse natuurkundige Brian Cox.

‘Het is eindelijk bevestigd dat de Brexiteers geen idee hebben van waar ze mee bezig zijn’, verklaarde Labour-parlementslid Jo Stevens. ‘Shockerende uitspraken.’

Economen maken zich al lange tijd zorgen over de gevolgen die de Brexit zou kunnen hebben voor de handelsstromen van en naar het Verenigd Koninkrijk, zeker in het geval van een harde Brexit - dus zonder akkoord met Brussel. Begin dit jaar al luidde ook de directeur van de haven van Calais de noodklok. Als er door de Brexit strenge douanecontroles komen, kan dat volgens hem leiden tot monsterfiles en mogelijk zelfs tot voedseltekorten.