Wat een blik diep in de liberale achterkamers ons leert, hoe een kever de Waalse bossen kaalvreet en wat de voetbalbond allemaal over Moeskroen wist
Foto: afp
Neen, het fatsoen is niet terug, niet in de Amerikaanse democratie na de parlementsverkiezingen, niet in het voetbal en niet bij de Belgische partijen wanneer politieke benoemingen op tafel komen. Dit zijn elf van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Haar zus, de enige persoon op de wereld die haar haar hele leven heeft gekend, werkte het voorbije jaar als hulpverlener in Jemen. Precies daarom bleef columniste Dalilla Hermans liever onwetend over de smerige oorlog die nu 17 miljoen mensen met de hongerdood bedreigt. Maar niet langer.

2.

Waarom plooide de liberale partijtop zich dubbel om Carina Van Cauter tot gouverneur van Oost-Vlaanderen te kronen? Marjan Justaert kijkt diep in de blauwe achterkamers en helpt te begrijpen waarom Gwendolyn Rutten alle risico op beschadiging en verwijten van cynische oude politieke cultuur opzijveegde

3.

Football Leaks, waarvoor De Standaard samenwerkt met het journalistieke onderzoeksnetwerk EIC van Europese kwaliteitskranten, leert ontluisterende dingen over het Belgische voetbal. Zoals dit verhaal over hoe Royal Excel Moeskroen toch een licentie kreeg, ondanks wat de voetbalbond wist.

4.

Grote delen van de Waalse sparrenbossen moeten omgezaagd. Het is de schuld van een kevertje van een rijstkorrel groot. Door de droogte en de hitte zijn de bomen zo verzwakt dat de kevers ze onder de schors aanvallen. De klimaatopwarming in actie.

5.

Kernenergie leek uitgespeeld, toch gaan in Nederland de ballonnen weer op om nieuwe kerncentrales te bouwen. Peperduur en hoogst onzeker, maar misschien noodzakelijk om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Klimaatspecialist Dominique Minten schetst de achtergrond.

6.

Plots 300 postmannen aanwerven zal het probleem van Bpost niet oplossen. Pascal Dendooven schreef dit artikel bij het begin van de vijfdaagse staking. Het legt helder en beknopt uit waarom het zo snel bergaf gaat met wat tot voor kort een modelbedrijf was.

7.

Wat heeft die honderdjarige herdenking van ’14-’18, waarvan we zondag het einde vieren, aan prachtige fictie en non-fictie opgeleverd die ons doet begrijpen wat de mens ertoe brengt om zo’n oorlog te beginnen en voort te zetten? Uit het vele dat hij erover las, selecteert Peter Jacobs het allerbeste. Een lijst om mee te nemen naar de boekhandel.
 

8.

En voeg dit boek eraan toe: in 1916 kwam het Molenbeekse winkelmeisje Gabrielle Petit als spionne voor een Duits executiepeloton. ‘Ambitie was wat haar dreef en haar patriottisme paste in de drang naar emancipatie’, zegt haar biografe Sophie De Schaepdrijver. Ze had bovendien een grote bek, wat niet hielp op haar proces. Vijf sterren van Marc Reynebeau.

9.

Al jaren lopen we nu met smartphones rond, vaak jarenlang hetzelfde toestel. Dat vuurt de elektronica-industrie aan tot het bedenken van het nieuwe hebbeding waarvan ze er weer miljarden zullen verkopen. Wordt het de smart speaker of, tromgeroffel, de opvouwbare telefoon? Samsung gokt op de infinity flex display

10.

De Amerikaanse politiek ligt na de parlementsverkiezingen van dinsdag wakker van twee grote strategische vragen: radicaliseert de Democratische Partij naar links of gaat ze via het midden, ook via samenwerking met Trump? En wat doet Trump met speciale aanklager Robert Mueller?

11.

Commerciële televisie scoort met familie-entertainment. ‘Maar ik ben een te cynische tv-kijker om al dat tv-geluk zwijgend te ondergaan’, schrijft mediaredactrice Valerie Droeven. Met haar twaalfjarige dochter probeert ze iets anders uit: Van Riverdale over Stranger things tot Friends. Voor moeder en dochter openen zich interessante nieuwe werelden.