België krijgt Europese steun in frietoorlog
Foto: BELGAIMAGE

Op vraag van België gaat de Europese Commissie in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) Colombia aanspreken over de antidumpingheffingen op diepvriesfrieten. Dat kondigde Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken vrijdag aan, na overleg met de Europese handelsministers.

Colombia heft sinds 1 november antidumpheffingen op de import van diepvriesfrieten uit België, Nederland en Duitsland.

België knoopte daarover al bilaterale contacten aan met Colombia, maar die brachten nog geen zoden aan de dijk. Daarom vroeg Reynders vrijdag aan de Europese Commissie om de affaire voor de WTO te brengen en consultaties op te starten. Zijn verzoek kreeg de steun van Nederland en Duitsland. ‘We gaan nu echt concrete actie ondernemen in de WTO’, zo begroette de minister de Europese steun.

Volgens de regering in Bogota drongen de heffingen zich op omdat de frieten tegen dumpingprijzen werden ingevoerd. Minister van Landbouw Andrés Valencia Pinzón sprak van ‘een historische beslissing om de nationale productie te beschermen’.

De Colombiaanse maatregelen zijn volgens Reynders echter onaanvaardbaar. ‘We proberen een zeer goede handelsrelatie met Bogota te hebben, maar die moet gebaseerd zijn op regels, en dus zonder taksen op frieten’, aldus de vicepremier. Hij wees erop dat de Colombiaanse maatregel in België vooral kmo’s treft die het nationale exportproduct wereldwijd aan de man proberen te brengen.