Geld afhalen met de bankkaart kost soms ook geld
Foto: imageglobe

De meeste mensen weten wel dat geld afhalen met een kredietkaart geld kost. U beseft het misschien niet, maar geld afhalen met een bankkaart bij de bankautomaat is ook niet gratis.

Vooral gratis rekeningen rekenen transactiekosten aan per keer dat je geld afhaalt, maar meestal is deze kost inbegrepen bij rekeningen waar een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage wordt betaald. We zetten het beleid van de belangrijkste banken voor u op een rijtje.

ING België

Als u een ING Lion Account hebt, betaalt u momenteel niets om geld af te halen aan een automaat van een andere bank of binnen de Eurozone. Vanaf 1 januari komt daar verandering in, dan betalen deze klanten 50 eurocent extra per keer dat ze geld afhalen. Voor houders van een ING Groene rekening en een ING Zakelijke zichtrekening verandert er niets.

‘Om een duurzame bank te zijn en te blijven en onze klanten en de economie te kunnen blijven ondersteunen, herbekijken we op gezette tijdstippen ons tariefbeleid’, zegt ING-woordvoerder Joëlle Neeb. ‘De bestaande tarieven van sommige producten en diensten zullen worden aangepast aan enkele specifieke kosten, zoals bijvoorbeeld het gebruik van geldautomaten’.

Belfius

Houders van een gratis Belfius Classic-rekening betalen nu al elke keer dat ze geld afhalen bij de automaat van een andere bank 50 eurocent. Alle andere rekeningen (Pulse, Pulse White, Comfort, Comfort Red, Comfort Gold en Comfort Platinum) halen gratis geld af bij alle banken in België en Europa.

KBC

Bij KBC betalen enkel klanten die een gratis KBC-basisrekening hebben 20 eurocent per keer dat ze geld afhalen aan de automaat van een andere bank. ‘KBC beschikt echter zelf over meer dan duizend geldautomaten waardoor we een groot netwerk hebben waar onze klanten terecht kunnen’, zegt Viviane Huybrecht, woordvoerder bij KBC.

Houders van een KBC-jongerenrekening en een KBC-Plusrekening betalen geen extra kosten voor geldafhaling aan de automaten van andere banken.

BNP Paribas Fortis

Betalen met je bankkaart blijft gratis bij Fortis binnen België en de Europese Economische Ruimte. Wie buiten Europa geld afhaalt, betaalt 2,86 euro plus 0,3 procent van het bedrag met een maximum van 12,09 euro. Gratis geld afhalen behoort tot het commerciële beleid van de bank, zegt de woordvoerder. Verder wil de bank geen commentaar geven.