JK Rowling spant proces aan tegen ex-werkneemster
Archiefbeeld: JK Rowling tijdens de Broadwaypremiere ‘Harry Potter en het Vervloekte Kind’ Foto: ISOPIX

Harry Potter-auteur JK Rowling beschuldigt haar ex-werknemer Amanda Donaldson ervan om 23.696 pond te hebben uitgegeven voor persoonlijke doeleinden met een zakelijke kredietkaart, waarmee ze onder andere twee katten van 1.200 pond zou hebben gekocht. Verder zou er ook duur Harry Potter-speelgoed zijn gestolen. Donaldson ontkent de beschuldigingen. Dat schrijft de BBC.

De voormalige persoonlijke assistente zou de kredietkaart gekregen hebben voor zakelijke uitgaven. In februari 2017 ontdekte Rowling dat er veel persoonlijke uitgaven met de kaart zouden zijn gemaakt, waarna D. ontslagen werd.

Volgens D. zou de schrijfster ‘geen verlies hebben geleden en heeft ze geen recht op een schadevergoeding’.

De schrijfster beticht haar vroegere assistente ervan om onder andere 1.636 pond te hebben uitgegeven in Starbucks, 3.629 pond in de cosmeticawinkel Molton Brown en 1.482 pond in de kaarsenwinkel Jo Malone. Ook zou Donaldson 7.742 pond aan buitenlands geld uit een kluis hebben gestolen.

Verder zouden er verschillende Harry Potter-memorabilia gestolen zijn, zoals een Harry Potter-collectie ter waarde van meer dan 2000 pond en een gemotoriseerde Zwijnstijnexpres van meer dan 450 pond. Volgens JK Rowling zou het speelgoed meegenomen zijn ‘zonder haar medeweten of toestemming’.

‘Ik kan bevestigen dat JK Rowling juridische stappen heeft ondernomen tegen haar vroegere persoonlijke assistent, Amanda Donaldson, nadat ze ontslagen werd wegens een zware fout’, zegt een woordvoerster van de wereldberoemde schrijfster aan de BBC. ‘Aangezien de zaak nog niet is afgelopen kunnen we verder geen commentaar geven en komt er ook geen commentaar van JK Rowling.’