Verkiezingsresultaten in Florida en Georgia ter discussie
In Florida bepaalt de wet dat bij een stemmenverschil van minder dan een half procent tussen de kandidaten, er automatisch een hertelling moet gebeuren. Foto: Photo News

De resultaten van de tussentijdse parlementsverkiezingen in de VS worden zowel in Florida als in Georgia betwist. In die eerste staat komt er waarschijnlijk een hertelling, voor zowel de senaatszetel als het gouverneurschap. Het stemmenverschil tussen de kandidaten is te klein. In Georgia weigert de gouverneurskandidate voor de Democraten, de Afro-Amerikaanse Stacey Abrams, haar nederlaag te erkennen.

In Florida bepaalt de wet dat bij een stemmenverschil van minder dan een half procent tussen de kandidaten, er automatisch een hertelling moet gebeuren. Bij een verschil van 0,25 procentpunt moet de hertelling zelfs manueel gebeuren en dat kan weken aanslepen. Dergelijke taferelen speelden zich al eens af in 2000, bij de presidentsrace tussen Al Gore en George W. Bush. Die laatste won uiteindelijk het pleit, na tussenkomst van het Hooggerechtshof.

Verkiezingsresultaten in Florida en Georgia ter discussie
Republikein Ron DeSantis Foto: AFP

Nu blijkt dat de Democratische senator Bill Nelson slechts 0,22 procentpunt minder stemmen achter zijn naam kreeg dan zijn Republikeinse tegenhanger Rick Scott. Die laatste riep zichzelf tot overwinnaar uit. ‘Maar rekening houdend met de omvang van Florida, menen we dat het resultaat van de verkiezingen nog niet gekend is en er een hertelling nodig is’, verklaarde de advocaat van Nelson donderdag.

En ook voor het gouverneurschap in Florida is het nagelbijten. De Democratische kandidaat Andrew Gillum gaf eerder zijn nederlaag toe, maar merkt nu op dat er nog veel stembrieven niet geteld werden, meer dan aanvankelijk gedacht. Het verschil tussen hem en zijn Republikeinse rivaal Ron DeSantis is miniem, met respectievelijk 49,15 procent en 49,62 procent. Het team van Gillum sluit niet uit dat ze toch een hertelling zullen vragen.

Belette Brian Kemp zwarte kiezers zich te registreren in Georgia?

In de naburige staat Georgia riep Republikein Brian Kemp zichzelf donderdag tot winnaar uit. Maar zijn rivale Stacey Abrams, die gehoopt had de eerste zwarte vrouwelijke gouverneur van het land te worden, weigert haar nederlaag te erkennen. Volgens haar misbruikte Kemp zijn positie als ‘secretary of state’ om bepaalde kiezers te beletten hun stem uit te brengen. Zo konden tienduizenden, vooral zwarte kiezers, zich niet registreren vanwege de verstrengde wetgeving rond hun identificatie. Er werd een klacht ingediend tegen Kemp wegens belangenvermenging.

De klagers vragen dat de zittende gouverneur een vervanger aanduidt voor Kemp om nieuwe verkiezingen te coördineren als de resultaten te dicht bij elkaar liggen. Abrams behaalde 48,73 procent van de stemmen tegen 50,33 procent voor Kemp. ‘Maar nog niet alle stemmen zijn geteld. Hoe kan men dan de overwinning claimen?’, aldus haar advocaat.

Verkiezingsresultaten in Florida en Georgia ter discussie
Stacey Abrams, die gehoopt had de eerste zwarte vrouwelijke gouverneur van het land te worden, weigert haar nederlaag te erkennen. Volgens haar misbruikte Brian Kemp zijn positie. Foto: AFP