Journaliste Karin De Ruyter wordt de nieuwe ombudsvrouw van De Standaard. De chef buitenland wordt vervangen door journalist Koen Vidal, die momenteel die functie bekleedt bij De Morgen.

Met De Ruyter krijgt De Standaard opnieuw een echte ombudsvrouw, die wekelijks een column zal schrijven voor de krant. Zij zal het journalistieke werk van de krant ‘en plein public’ onder de loep nemen, aldus hoofdredacteur Karel Verhoeven. ‘Wij vinden het belangrijk om op die manier het kritische debat te voeren over de journalistiek die we brengen, en de lezer een aanspreekpunt te geven voor opmerkingen en bedenkingen over de krant en de site.’

De Ruyter lost de Nederlandse journalist Joris Luyendijk af. In zijn maandelijkse rubriek ‘Pottenkijker’ onderwierp hij De Standaard het voorbije jaar aan een kritische lezing. Daarvoor was Tom Naegels vijf jaar lang de ombudsman van De Standaard, met net als De Ruyter binnenkort een wekelijkse column.

De eerste column van Karin De Ruyter zal in januari verschijnen. ‘Ze zal werken onder hetzelfde statuut als Tom, dat wil zeggen volledig onafhankelijk van de hoofdredactie’, benadrukt Verhoeven nog.

Koen Vidal benadrukt dat zijn vertrek bij De Morgen ‘in goede verstandhouding’ gebeurt.

Donderdag raakte ook bekend dat de chef politiek bij De Morgen, Jonas Muylaert, de krant verlaat om adjunct-hoofdredacteur te worden bij VTM Nieuws.