Europees Gerecht veroordeelt producenten voor 'de truc met de stofzuigzak'
Themabeeld Foto: belga
Consumenten zijn jarenlang misleid over het energieverbruik van stofzuigers. Dat is de impliciete conclusie van een arrest door het Europees Gerecht in Luxemburg.

Stofzuigerfabrikanten moet bekendmaken hoeveel energie hun apparaten verbruiken met een deels gevulde stofzak, oordeelde het Gerecht gisteren. Tot nu toe was het oké als ze het energieverbruik met een lege stofzak vermeldden op de doos en in de reclame. 

Maar dat cijfer weerspiegelt de realiteit onvoldoende, menen de rechters. De bedoeling van de energie-etiketten is dat die de toestand tijdens het reële gebruik weergeven, en niet alleen als de stofzuiger net uit de doos is gekomen. Hoe vol de stofzak tijdens de meting moet zijn, hebben de rechters niet gezegd. De zak moet ‘tot een bepaald niveau’ zijn gevuld, gaven ze wel mee. 

Dyson benadeeld
De zaak was aangespannen door stofzuigerfabrikant Dyson. Die voelde zich benadeeld, omdat de Dyson-zuigers zonder stofzak werken. Hun energieverbruik ligt dus altijd op hetzelfde peil, terwijl dat van de zuigers met zak stijgt naarmate de zak voller is. Dyson is al jaren aan het procederen over de kwestie, met wisselende resultaten. 

Aanvankelijk kreeg Dyson nul op het rekest. Ten onrechte, oordeelde het Gerecht anderhalf jaar later nadat Dyson in beroep was gegaan. Het Gerecht had in eerste aanleg een verkeerde juridische redenering gebruikt, vonden de beroepsrechters, en ze verwezen de zaak terug. Nu krijgt Dyson dus wel gelijk. De verordening over de energie-etiketten is nietig verklaard. De Commissie kan kiezen: zelf in beroep gaan, of een nieuwe verordening maken die fabrikanten verplicht de stofzakken eerst te vullen voor ze het energieverbruik meten.