Het was een vreemd en beklijvend beeld dat de Nasa enkele weken geleden de wereld rondstuurde: een bijna perfect rechthoekige ijsberg in Antarctica. Meteen zagen allerhande theorieën het levenslicht over hoe zoiets mogelijk was. Maar het is uiteindelijk de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zelf die het mysterie oploste.

Nasa-wetenschapper Kelly Brunt zei na het zien van de foto dat het vermoedelijk om een vrij ‘nieuwe’ ijsberg ging en dat de scherpe randen het resultaat waren van het afscheuren van een andere ijsplaat. Dat het geheel nog zo mooi rechthoekig was, zou komen door het feit dat de elementen hun invloed nog niet hadden kunnen uitoefenen.

De Nasa liet het daar niet bij en ging op zoek naar meer bewijsmateriaal. En wat blijkt? De ijsberg had een veel ‘moeilijkere geboorte’ dan eerst werd aangenomen. Op satellietbeelden is te zien hoe het stuk drijfijs zich heeft afgesplitst van de bekende Larsen C-ijsberg en zich vervolgens een weg gebaand heeft naar ijzig water nog noordelijker.

Nasa heeft mysterie van rechthoekige ijsberg opgelost
Foto: Nasa

‘De berg moest daarvoor door een nauwe passage tussen de A-68-ijsberg en een uitsteeksel van de plaat die bekendstaat als de Bawden Ice Rise’, meldt Nasa in een statement. ‘Je kan het vergelijken met een notenkraker. De A-68 heeft herhaaldelijk ingebeukt op de plaat en er zo voor gezorgd dat er stukken ijs versplinterden in netjes, schijnbaar fijn afgesneden geometrische vormen.’

Ondertussen heeft de plaat zijn scherpe kantjes al verloren en heeft ze een trapeziumvorm aangenomen. Vermoedelijk zal ze nog meer naar het noorden reizen en uiteindelijk smelten.