Witte Huis: ‘Rusland-onderzoek blijft ook na ontslag Sessions verdergaan’
Ex-minister van Justitie Jeff Sessions. Foto: REUTERS

Het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar veronderstelde beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingsstrijd van 2016 door Moskou blijft verdergaan, ondanks de opschudding op het ministerie van Justitie. Dat zei woordvoerster Kellyanne Conway van het Witte Huis donderdag aan Fox News in wat een poging lijkt om de Democraten gerust te stellen.

‘Ik denk dat het zeer lovenswaardig en opmerkelijk is dat de president er voorstander van is dat het onderzoek verder gaat’, zei Conway.

Nauwelijks een dag na de midterms ontsloeg president Trump zijn minister van Justitie, Jeff Sessions. Het was Sessions zelf die het ontslag aankondigde. Hij was er toe gedwongen in een telefoontje van Trumps stafchef John F. Kelly.

Trump liep Sessions al maandenlang openlijk te beledigen: hij vindt zijn minister niets waard, omdat die zichzelf (noodgedwongen) heeft gewraakt als bevoegd minister voor het Rusland-onderzoek dat geleid wordt door speciaal aanklager Robert Mueller.

Conway gaf donderdag toe dat het ontslag van minister van Justitie Jeff Sessions er ‘al een tijdje zat aan te komen’ en dat zijn relatie met president Trump erg ‘beladen’ was. Ze wees er op dat plaatsvervangend minister van Justitie Rob Rosenstein zijn baan heeft behouden.

De mond gesnoerd

Sessions wordt vervangen door zijn eigen stafchef, Matthew Whitaker. Die was als juridisch commentator - voor hij overstapte naar het Witte Huis - erg afwijzend tegenover het onderzoek van Mueller en adviseerde de advocaten van de president om niet mee te werken.

De aanstelling van Whitaker laat weinig twijfel over de bedoelingen van de president: Mueller de mond snoeren, net nu verwacht wordt dat die elk moment de president kan dagvaarden in het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Mueller wachtte immers uit professionele schroom iets bekend te maken tot de verkiezingen voorbij waren.

Het onderzoek van Mueller spitst zich toe op mogelijke beïnvloeding van de laatste presidentsverkiezingen door Moskou en is uitgebreid naar de Trump-campagne zelf over mogelijke contacten met buitenlandse functionarissen. Dat leidde dan weer tot een onderzoek naar de financiën van Trump.

De timing van de beslissing om Sessions te ontslaan, wekte gisteren meteen twee sterke vermoedens: dat Mueller echt zaken weet die Trump absoluut uit de openbaarheid wil houden én dat Trump na deze verkiezingen minder scrupules dan ooit heeft om omstreden beslissingen te nemen.

Eigen onderzoek naar Trump

Democraten vragen Whitaker dat hij zich onbevoegd zou verklaren. Ze dreigen ermee zelf een onderzoek naar Trump op te starten nu ze de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben behaald bij de tussentijdse verkiezingen.

Whitaker heeft volgens de Washington Post al duidelijk gemaakt dat hij niet de intentie heeft om zich onbevoegd te laten verklaren.