Wat voor grond ligt er onder uw huis? Een app toont het u
Archiefbeeld. Foto: ppg

Er is een app ontwikkeld waardoor je overal in Vlaanderen virtuele grondboringen kan uitvoeren. Op basis van het gps-signaal reconstrueert een smartphone of tablet de ondergrond op eender welke locatie. Zo kom je te weten of de ondergrond bestaat uit klei, zand of rotsen tot op vijf kilometer diepte.

Wie een ‘virtuele boring’ doet, krijgt met de applicatie 'Virtuele boring' gedetailleerde informatie over de lagenopbouw van de Vlaamse ondergrond. Gebruikers ontdekken zo, zonder zelf te moeten graven, hoe die zich gedurende miljoenen jaren heeft gevormd en verschilt van streek tot streek en perceel tot perceel. De oudste laag die in de app gemodelleerd werd, is zo’n 400 miljoen jaar oud. Ook de hydrogeologische opbouw, die aangeeft waar de watervoerende lagen in de ondergrond zitten, is opgenomen.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) stelde de app donderdag voor op de Muur van Geraardsbergen. ‘Met de nieuwe tool kan iedereen nu om het even waar in Vlaanderen virtueel boren’, zegt Schauvliege.‘Met deze app leer je meer over de ondergrond.’

Grondwater

De informatie kan heel wat Vlamingen interesseren. ‘Informatie over de ondergrond is interessant om het ruimtegebruik te optimaliseren. Maar ook voor het verbeteren van de ontginning van beperkte grondstoffen, zoals metalen. Ook kunnen gebruikers de plaats waar grondwater zit, ontdekken.’

Misschien slaag je er zelfs in om voor een opvallend verschijnsel in het landschap, een verklaring te vinden door het ‘onzichtbare’ er via de virtuele boring bij te betrekken.

Wat voor grond ligt er onder uw huis? Een app toont het u

Bodemprofiel

De informatie is al langer beschikbaar voor wetenschappers en overheidsdiensten. Maar nu kunnen dus ook geïnteresseerde Vlamingen de informatie eenvoudig opvragen. De nieuwe tool is ontwikkeld door Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV), een databank waarin het Departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken de ondergrond in Vlaanderen wetenschappelijk ontsluiten.

Om de ondergrond zichtbaar te maken, liet het Departement Omgeving ook drie bodemprofielen uitgraven die educatief zijn uitgewerkt en uitgeleend kunnen worden. Zo kunnen leerlingen op school kennis maken met de drie totaal verschillende bodemtypes in Vlaanderen. Drie educatieve centra in Vlaanderen, De Helix in Geraardsbergen, De Vroente aan de Kalmthoutse Heide en Duinpanne in De Panne, beschikken zelf ook over een eigen bodemprofiel dat deel uitmaakt van de permanente collectie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig