België slachtoffer van internationale frietoorlog
Foto: BELGA

Belgische producenten van diepvriesfrieten moeten aan steeds meer landen in Zuid-Amerika en Afrika invoertaksen betalen. De federale regering wil Europese tegenmaatregelen.

Colombia is het laatste in het rijtje van landen dat onlangs invoerheffingen oplegde aan producenten van diepvriesfrieten uit België, Nederland en Duitsland. De maatregel werd er op 1 november van kracht. Het Zuid-Amerikaanse land volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Zuid-Afrika en Brazilië, momenteel broeden ook Peru en Argentinië op gelijkaardige maatregelen.

De ‘strategische antidumpheffingen’, zoals ze genoemd worden, komen er na intensief lobbywerk van onder meer de Amerikaanse frietgigant McCain bij de plaatselijke overheden van die landen. De Amerikanen produceren in Colombia en Zuid-Afrika ter plaatse diepvriesfrieten, importheffingen komen hen dus goed uit.

De Europese ministers van Handel buigen zich vrijdag tijdens een overleg in Brussel over de uitdijende internationale frietoorlog. De regering-Michel hoopt tijdens die bespreking de andere lidstaten van de Europese Unie zover te krijgen dat ze tegenmaatregelen treffen.

Onderzoek geopend

Persagentschap Bloomberg kon daarover een nota inkijken die Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken, stuurde naar zijn Europese collega’s. In het schrijven dringt Reynders erop aan dat de Colombiaanse antidumpheffingen onder de loep worden genomen. ‘Er moet onderzocht worden wat de impact is van die onrustwekkende en structurele ontwikkeling op de belangrijke diepvriesfrietindustrie, en wat we ertegen kunnen doen’, schrijft de minister.

De Europese Commissie heeft al een onderzoek geopend. ‘De EU volgt de Colombiaanse antidumpheffingen nauwgezet op en staat de bezorgde Europese producenten met raad en daad bij’, zei een woordvoerder van de commissie donderdag op een persbijeenkomst.

België wereldmarktleider

Volgens De Tijd hoopt onze regering op genoeg steun van de andere lidstaten om uiteindelijk een procedure bij de Wereldhandelsorganisatie tegen Colombia te kunnen beginnen. ‘Het imago van de zeer performante Belgische sector, met veel kmo’s, staat op het spel’, beklemtonen diplomaten aan de krant.

Bloomberg maakt ervan dat ons land, dat ‘wereldberoemd werd met zijn goudgeel gebakken delicatesse, zich grote zorgen maakt over schade aan zijn imago als frietproducent’.

België is ’s werelds grootste exporteur van diepvriesfrieten. Volgens sectororganisatie Belgapom voerde ons land er in 2017 liefst 2,2 miljoen ton van uit.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig