Manfred Weber als nieuw boegbeeld voor EVP
Manfred Weber Foto: EPA-EFE

De Europese Volkspartij (EVP) heeft de Duitser Manfred Weber (46) verkozen als ‘Spitzenkandidat’ voor de Europese verkiezingen in mei 2019. De kans is groot dat hij huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker opvolgt.

Daarmee wordt Weber, huidig fractieleider van de EVP in het Europees Parlement, nu de EVP-kandidaat voor het voorzitterschap van de volgende Europese Commissie. Hij heeft daar meteen een voetje voor op de Spitzenkandidaten van andere partijen: de EVP is al decennia de grootste fractie in de Europese wijk. De kans is dus groot dat Weber Jean-Claude Juncker mag opvolgen.

De 46-jarige Weber was op voorhand al de uitgesproken favoriet, met de steun van Angela Merkel, de Nederlandse Christendemocraten (CDA) en de CD&V. Hij haalde het al bij al gemakkelijk van de Finse oud-premier Alexander Stubb. Weber kreeg donderdagochtend de voorkeur van 492 van de 619 EVP-leden die een geldige stem uitbrachten in Helsinki.

'Wat een bijzondere en geweldige dag', reageerde Weber na afloop. 'Dit is niet het succes van een individu, maar van ons als partij en van onze heldere visie op de toekomst van het Europese continent.' De kersverse Spitzenkandidat trapte meteen ook de campagne voor 2019 officieel af.

Verliezend kandidaat Stubb feliciteerde de Duitser. 'Ik kan zeggen dat ik volledig achter onze leider voor de komende Europese verkiezingen sta. Ik denk dat hij een geweldige leider is en dat we hem voor de volle 100 procent moeten steunen', aldus Stubb.

Commissievoorzitter

Weber mag dan wel goede kaarten hebben, toch is het geen uitgemaakte zaak dat hij ook Commissievoorzitter wordt. Daarvoor moet hij eerst voorgedragen worden door de Europese regeringsleiders.

Het systeem van Spitzenkandidaten werd voor het eerst ingevoerd bij de vorige Europese verkiezingen van 2014. Elke Europese politieke partij duidt een eigen kandidaat aan voor het voorzitterschap van de Commissie, waarna het normaal aan de kandidaat van de grootste fractie in het Europees Parlement is om het dagelijks bestuur van de Europese Unie in handen te nemen.

Voor de sociaaldemocraten is dat na de plotse terugtrekking van Maros Sefcovic een uitgemaakte zaak: de Nederlandse Eurocommissars Frans Timmermans wordt er volgende maand op een congres in Lissabon op het schild gehesen.

Bij de groenen willen de Belgische senator Petra De Sutter, de Nederlander Bas Eickhout, de Duitse Ska Keller en de Bulgaar Atanas Schmidt één van de twee groene Spitzenkandidaten worden. Die beslissing valt eind november op een congres in Berlijn.

Aan radicaal rechtse zijde overweegt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini een kandidatuur. Dat zou een primeur zijn voor de eurosceptici.

Bij de liberalen doen geruchten over een spitzenkandidatenteam de ronde, maar duidelijkheid is er nog niet, ook al omdat de precieze samenwerking met het En Marche van de Franse president Emmanuel Macron nog niet rond is. De verloving zou alvast later deze week bezegeld worden op een congres in Madrid.