Post zit in de hoek waar de klappen vallen
ceo Koen Van Gerven Foto: BART DEWAELE

Koen Van Gerven, de ceo van Bpost, probeerde vanmorgen eerst analisten gerust te stellen en spurtte daarna prompt naar de vakbonden in een poging hen tegemoet te komen. ‘Deze actie is niet goed voor het personeel, voor Bpost en onze klanten. We moeten dit snel oplossen.’

Op de telefonische toelichting van de kwartaalresultaten voor analisten kreeg de ceo van Bpost verschillende vragen over de impact van de staking en hoe hij denkt eruit te raken. Volgens Van Gerven zal inzake personeelsimpact het voor dit jaar nog meevallen. Maar wat de inspanningen zullen betekenen voor komend jaar en later, kon hij nog niet zeggen. ‘Dat zou mijn onderhandelingspositie verzwakken tegenover de vakbonden’, zei hij.

Van Gerven pleit wel voor een snelle oplossing. ‘Deze actie is niet goed voor Bpost, niet goed voor de werknemers, niet goed voor onze klanten. We moeten dit zo snel mogelijk oplossen. Ik ga nu meteen naar de onderhandelingstafel’, zei hij.

De bonden slaken met hun rotatiestaking vooral een noodkreet, maar zijn niet bijzonder helder over welke concrete maatregelen het probleem kunnen oplossen. Van Gerven zei daarover dat hij maandag bij de gesprekken openheid vaststelde aan beide kanten. En dat het er nu op aankwam goed in kaart te brengen wat de exacte noden zijn om daarop een antwoord te kunnen formuleren. Behalve de verzuchtingen op korte termijn moet hij ook een oplossing vinden voor het wijzigend zakenmodel van Bpost waar de brievenpost snel krimpt en de pakjes groeien, terwijl de kosten stijgen.

De resultaten over het derde kwartaal toonde een zware duik van de brutobedrijfswinst. Die ging van 110,3 miljoen naar 78,9 miljoen. De marge halveerde praktisch van 17 procent naar 9 procent. Bij de bedrijfswinst, waar een aantal kosten in verrekend zitten die nog niet uit de brutobedrijfswinst gehaald zijn, was de duik nog erger. Daar is sprake van een deling door drie: een marge van 13,5 procent werd 4,7 procent.

Van Gerven zei gisteren dat de daling van de brutobedrijfswinst in het derde kwartaal minder erg was dan wat de cijfers suggereren. Dat komt volgens hem omdat in de cijfers over het derde kwartaal van 2017 een uitzonderlijke post zat van 22,2 miljoen. Het gaat om een terugname van provisies die Bpost had genomen, wat de cijfers vorig jaar stutte. Die kleine biecht kon het aandeel niet vooruithelpen. Beleggers kunnen evengoed redeneren dat de winstgevendheid in het verleden te positief werd ingeschat waardoor toekomstige cijfers automatisch van een lager niveau vertrekken.

Op de beurs reageren beleggers ontstemd. Het aandeel beleeft opnieuw een kwalijke dag met dalingen van 5 procent tot 10 procent. Toch houdt Bpost vast aan zijn jaarprognose en belooft het een ongewijzigd dividend.

De rotatiestaking van Bpost is ondertussen bijna halverwege. Vandaag staken de vrachtwagenchauffeurs, morgen leggen de postbodes het werk neer.