Ryanair ontslaat werknemers die op foto op de vloer lijken te slapen
Foto: rr

Ryanair heeft zes werknemers ontslagen nadat ze een foto hadden gemaakt waarop ze op de vloer van een luchthaven lijken te slapen.

Het personeel suggereerde met de foto dat het de nacht op de vloer moest doorbrengen op de luchthaven van Malaga, toen daar een vlucht was gestrand door een storm.

Maar Ryanair weerlegt dat. De Ierse luchtvaartmaatschappij zette een video online waaruit moet blijken dat de medewerkers de foto in scène hebben gezet. Het beeld werd veel gedeeld op sociale media en is opgepikt door internationale media als voorbeeld van slechte werkomstandigheden.

De zes zijn ontslagen voor ernstig wangedrag. ‘Hun gedrag heeft de reputatie van hun werkgever beschadigd en heeft tot een onherstelbare vertrouwensbreuk geleid’, zegt het bedrijf.

Het ging om 20 werknemers die gestrand waren in de luchthaven die dag. ‘Het personeel bracht een korte periode door in de personeelskamer, waarna het naar de VIP-lounge gebracht werd. De personeelsleden konden de volgende dag terugkeren naar Porto’, klinkt het bij de vliegtuigmaatschappij. Op de terugvlucht moesten ze volgens Ryanair niet werken.

De ophef kwam op een voor Ryanair gevoelig moment omdat het in veel Europese landen in de clinch ligt met zijn personeel over arbeidsvoorwaarden.

Ondertussen blijft de Portugese vakbond SNPVAC erbij dat het personeel bijna vijf uur moest doorbrengen in de personeelskamer, ‘zonder de minimumfaciliteiten om te rusten. Zonder toegang tot voedsel, drankjes en zelfs een plaats om neer de zitten omdat er maar acht zitplaatsen beschikbaar waren.’