Vlooybergtoren in nieuw kleedje
Foto: fg

De Vlooybergtoren in Tielt-Winge ziet er bijna weer als nieuw uit. De firma uit Duffel die de Vlooybergtoren bouwde, is bezig met het herstel ervan.

De herstellingen aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge zijn in volle uitvoering. Eind juni lieten vijf vandalen de toren ontploffen nadat ze op het uitkijkplatform stro en brandversnellers hadden gebruikt. Door de hoge temperaturen ontstond gasvorming in de holle wanden en vloog de toren aan stukken. De meeste panelen van de toren werden weggeblazen.

De daders werden snel gevonden. Een van hen liep zware brandwonden op bij de ontploffing. Enkelen van hen stelden aan burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) voor om aan de heropbouw mee te werken. Dat voorstel ging uiteindelijk niet door.

Het gespecialiseerde bedrijf Tri-Monta uit Duffel is de toren aan het herstellen. De gemeente wil  de toeristische trekpleister zo snel mogelijk heropenen. Sommige bezoekers hebben al opgemerkt dat de nieuwe platen er anders uitzien.

‘De mensen moeten zich geen zorgen maken over het uitzicht van de blauwe, stalen bekleding’, zegt Tri-Monta. ‘Nieuw staal ziet er altijd blauwer uit. Wanneer het aan de open lucht wordt blootgesteld, zal het stilaan beginnen te roesten. Dan krijgt de toren het uitzicht van voor de ontploffing terug. In de werkplaatsen in Duffel wordt de laatste hand gelegd aan het snijden van de vlakke platen en het uitkijkplatform. De gebogen stukken staan opnieuw op het skelet.’

Volgens de woordvoerder van het bedrijf zullen de werken eind dit jaar beëindigd zijn. De kosten voor het ontwerp en het herstel worden geschat op bijna 100.000 euro.