Advocaat ontkent asielaanvraag ex-president Ecuador in ons land
Correa was president van Ecuador van 2007 tot vorig jaar. Foto: BELGAIMAGE

De advocaat van Rafael Correa, de voormalige president van Ecuador, ontkent dat hij in ons land asiel heeft aangevraagd. Correa moet in zijn land voor de rechter verschijnen voor de ontvoering van een opposant in 2012. De ex-president verblijft momenteel in ons land en wordt gezocht door Interpol.

Correa was president van Ecuador van 2007 tot vorig jaar. Woensdag besliste het Ecuadoraanse Hooggerechtshof dat hij voor de rechter moet verschijnen. Dat geldt ook voor twee voormalige agenten die in de cel zitten en voor de voormalige chef van de inlichtingendienst, Pablo Romero, die in Spanje woont.

Correa wordt ervan beschuldigd de ontvoering te hebben bevolen van Fernando Balda, een lid van de oppositie in Ecuador. Die was naar Colombia gevlucht, maar werd in 2012 door een groep gewapende mannen in een auto gedwongen met als bestemming zijn thuisland. De wagen werd onderschept door de Colombiaanse politie, die de man kon bevrijden.

De ontvoerders verklaarden te hebben gehandeld in opdracht van Correa. Die woont sinds vorig jaar in België, het thuisland van zijn echtgenote. Hij beweert onschuldig te zijn en zegt dat zijn opvolger, Lenin Moreno, ‘een complot’ tegen hem heeft opgezet.

'Geen sprake van asielaanvraag'

Correa vroeg volgens het Franse persbureau AFP asiel aan in België. Het Franse persbureau vernam dat donderdag uit twee bronnen dichtbij het dossier. Volgens één van die bronnen dateert de aanvraag van 25 juni. Het Commissariat-Generaal voor de Vluchtelingen en Statenlozen (CGVS) onderzoekt het dossier sinds augustus. Een andere bron bevestigt dat aan AFP. Correa is op het einde van de zomer gehoord om zijn asielaanvraag te verdedigen.

Caupolican Ochoa, een advocaat van Correa, ontkent dat. 'Het nieuws dat verspreid wordt, is niet juist', meldt de advocaat donderdagavond aan Reuters. 'Er is geen sprake van een asielaanvraag. De president heeft me onlangs verteld dat er geen verzoek is.'

Rood alarm

Correa kan alleen veroordeeld worden als hij voor een rechtbank in Ecuador verschijnt, een proces bij verstek is niet mogelijk. Voor de aanklacht riskeert hij tot zeven jaar cel.

Tegen Correa en Romero vaardigde Interpol een zogenaamd ‘rood alarm’ uit, wat betekent dat ze gezocht worden voor uitlevering. Aan de Ecuadoriaanse televisie verklaarde Correa voor de uitspraak van het Hoogggerechtshof bekend was ‘dat hij absoluut niets verwacht van de Ecuadoraanse justitie’.

Advocaat ontkent asielaanvraag ex-president Ecuador in ons land
Correa wordt ervan beschuldigd de ontvoering te hebben bevolen van Fernando Balda (midden), een lid van de oppositie in Ecuador. Foto: AFP