Asia Bibi vrijgelaten, maar 'nog steeds in Pakistan'
Foto: AFP

Asia Bibi, een christelijke vrouw uit Pakistan, is woensdagavond door de Pakistaanse autoriteiten vrijgelaten uit haar cel. Haar advocaat zei dat ze meteen het land had verlaten met een vliegtuig, maar een Pakistaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken ontkent dat.

Bibi werd een week geleden vrijgesproken door het Pakistaanse Hooggerechtshof. De afgelopen acht jaar zat ze opgesloten in de gevangenis van de stad Multan, in de provincie Punjab. Ze zat er in de dodencel wegens godslastering.

‘Ze is vrijgelaten. Er werd me verteld dat ze in een vliegtuig zit, maar niemand weet met welke bestemming’, meldde haar advocaat, Saiful Mulook, woensdag aan AFP.  Volgens lokale media heeft Bibi de stad verlaten en is ze onderweg naar 'een onbekende bestemming', waardoor er meteen gespeculeerd werd dat ze Pakistan was uitgereisd. Volgens de krant 'Dawn' bevindt ze zich in de hoofdstad Islamabad.

Het bevel tot vrijlating bereikte woensdag de gevangenis van Multan, waar ze werd vastgehouden, zegt een lid van de gevangenisdirectie aan het Franse persbureau.

Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, kreeg acht jaar geleden de doodstraf na een discussie over een glas water op een boerderij, waarbij ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. De vrouw heeft altijd haar onschuld staande gehouden. Haar vrijlating leidde tot protest in radicaal-islamitische kringen, op sommige plaatsen kwam het tot rellen. Er zijn berichten dat de Pakistaanse regering aan de islamistische partij TLP heeft beloofd dat ze het vertrek van de vrouw zou verhinderen.