Eerste F-35’s pas in 2025 in België verwacht

De federale regering besliste onlangs 34 F-35’s te kopen ter vervanging van de F-16’s, maar de eerste exemplaren van die Amerikaanse gevechtstoestellen zullen pas in 2025 in België aankomen.

Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) woensdag in de Kamer aangekondigd.

De eerste vier toestellen zullen in het laatste trimester van 2023 worden geleverd. De vier volgende staan in de loop van 2024 geprogrammeerd. Tot 2028 krijgen ze een luchtmachtbasis in Arizona (Luke) als uitvalsbasis. Daar is ook de 56th Fighter Wing van de US Air Force gehuisvest. Die eenheid is gespecialiseerd in de conversie en opleiding van piloten en grondpersoneel van de cliënten van de F-35 Lightning II van Lockheed Martin.

De eerste toestellen die zullen worden geleverd in ons land, zullen in 2025 worden geproduceerd, antwoordde minister Vandeput in de commissie Defensie op vragen van Benoît Hellings (Ecolo) en Alain Top (SP.A). Volgens de plannen van de generale staf moeten tussen 2025 en 2027 elk jaar vier F-35’s worden geleverd. In 2028 en 2029 zijn het er telkens vijf, en tot slot in 2030 nog vier.

Minister Vandeput beantwoordde voor de laatste keer een reeks vragen in de Kamercommissie, voor zijn vertrek uit de regering om burgemeester van Hasselt te worden. Zoals bekend wordt hij opgevolgd door zijn partijgenoot Sander Loones.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig