Football Leaks: onderzoek naar procureur en ‘vriend’ van Infantino
Rinaldo Arnold (rechts), naast Diego Maradona, in Zwitserland op bezoek voor een benefietwedstrijd bekend als ‘The Gianni’s Game’. Foto: AFP

Rinaldo Arnold, procureur in het Zwitserse kanton Wallis, zou exclusieve en mogelijk ongeoorloofde geschenken ontvangen hebben van Fifa-baas Infantino. Het Zwitsers gerecht onderzoekt de zaak.

De eerste concrete gevolgen van Football Leaks worden zichtbaar. In Zwitserland wordt officieel een onderzoek ingesteld naar Rinaldo Arnold, procureur en vriend van Fifa-baas Gianni Infantino.

Volgens een persbericht werd gisteren in Zwitserland een ‘buitengewone procureur’ aangesteld, die de beschuldigingen moet onderzoeken tegen een van zijn collega’s. Opdracht van de buitengewone procureur in Zwitserland: ‘de feiten vaststellen en duidelijkheid brengen op de vraag of er mogelijk een link is met criminele feiten’.

Selfie met Spaanse koning Felipe

Uit Football Leaks blijkt namelijk dat Rinaldo Arnold, hoofdprocureur van het noordelijke departement van het Zwitserse kanton Wallis, meerdere exclusieve en mogelijk ongeoorloofde uitnodigingen heeft ontvangen van Fifa-baas Gianni Infantino.

Zo werd Arnold door Infantino uitgenodigd voor het Fifa-congres in Mexico, waarvoor hij zijn ‘vriend’ Infantino uitvoerig bedankt met een mail, en was de Zwitserse procureur ook persoonlijk als VIP door Infantino voor de WK-wedstrijden Zwitserland-Costa Rica en voor de achtste finale op het WK: Rusland-Spanje.

Tijdens die laatste wedstrijd postte Arnold - één van de 16 VIP’s tijdens die wedstrijd - een selfie op zijn Facebookpagina met koning Felipe van Spanje. Resultaat: 164 likes. En dankzij Infantino kreeg Arnold in 2016 ook al tickets voor de Champions League-finale voor hem en zijn familie. Ook werd Arnold meermaals uitgenodigd om mee te spelen in benefietwedstrijden - bekend als The Gianni’s Game - met oud-voetbalsterren zoals Diego Maradonna.

Vertrouwelijke ontmoetingen

Op zich lijkt daar niet veel mis mee. Arnold en Infantino zijn jeugdvrienden en houden beide van voetbal. Ware het niet dat er in de miljoenen documenten van Football Leaks ook aanwijzigingen zijn dat er ook vriendendiensten door Arnold in de andere richting gingen. Telkens Infantino in de problemen kwam, hielp Arnold hem uit de problemen.

Zo regelde Arnold onder meer een vertrouwelijke ontmoeting voor zijn vriend Infantino met de federale Zwitserse procureur Michael Lauber in de lente van 2016, waarop hij zelf ook aanwezig was. En toen diezelfde federale procureur naar aanleiding van de Panama Papers een onderzoek tegen onbekenden startte naar verdachte financiële constructies met Uefa-tv-rechten, ondertekend door Infantino zelf, schiet Arnold hem opnieuw ter hulp.

Vermoeden van onschuld

Omdat Infantino de ondertekenaar was van de Uefa-documenten over de tv-rechten, circuleert zijn naam meteen in de media. ‘Als je wil, kan ik proberen om het kantoor van de federale procureur een persbericht te laten uitzenden dat er tegen jou persoonlijk geen aanklachten in de maak zijn’, mailde Arnold daarover naar Infantino. Waarna de procureur Infantino ook voorstelt opnieuw een ontmoeting te regelen met de federale Zwitserse procureur. Een ontmoeting die even later ook effectief doorgaat.

Arnold zelf ontkent dat hij ongeoorloofde geschenken heeft ontvangen van Infantino. ‘Ik heb al jaren privécontact met meneer Infantino. Hij is een collega van mij, al jaren. Dat heeft niets te maken met mijn professionele activiteit. Hier geldt het vermoeden van onschuld’, verklaarde hij in een reactie van de journalisten van het Zwitserse Tamedia en “Das Magazin”, onderdeel van het netwerk EIC (European Investigative Collaborations).