Kiezers dienen klacht in tegen Republikeinse kandidaat Georgia
Republikeinse kandidaat-gouverneur Brian Kemps na de verkiezingsnacht. Foto: AP

In Georgia behaalde de Republikeinse kandidaat-gouverneur Brian Kemp 50,7% van de stemmen terwijl zijn Democratische tegenkandidate Stacey Abrams 48,8% behaalde. Kemp is zelfverzekerd van zijn overwinning schrijft Politically Georgia. Abrams daarentegen verwacht op 4 december een runoff, nieuwe verkiezingen als de resultaten te dicht bij elkaar liggen.

Eerder vanavond weigerde Abrams zich gewonnen te geven. ‘Ik beloof jullie vanavond dat we ervoor zorgen dat elke stem geteld wordt’, zei ze. Ze zou de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur kunnen worden.

Eerder in de verkiezingsnacht raakte al bekend dat kiezers in de staat een klacht hebben ingediend tegen Kemp. De Republikein is momenteel secretary of state, waardoor hij verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen en het registratieproces. En net in Georgia zijn er vermoedens van voter suppression (het weghouden van kiezers van de stembus). De klagers eisten dat Kemp geen controle meer uitoefent over de gouverneursverkiezingen.

Kemp wordt beschuldigd van belangenvermenging, omdat hij kandidaat is en tegelijkertijd verantwoordelijk voor de regelgeving rond de verkiezingen. Zeker in Georgia ligt dat gevoelig, aangezien tienduizenden vooral zwarte kiezers zich niet konden registreren vanwege de verstrengde wetgeving rond hun identificatie.

De klagers vroegen dat de huidige gouverneur van Georgia een vervanger aanduidt voor Kemp, die niet verbonden is aan de Republikein of zijn campagne, om de verkiezing van dinsdag en eventueel runoffs te coördineren. Het is nog onduidelijk of er runoffs georganiseerd gaan worden.

Kiezers in Georgia hebben dinsdag uren in de rij moeten staan om hun stem te kunnen uitbrengen, omdat verschillende stemmachines defect waren. Daardoor zijn verschillende stembureaus langer dan gepland opengebleven, meldde Abrams op Twitter.