De Democraten veroveren in een aantal staten het gouverneursambt op de Republikeinen. Zo krijgt Colorado de eerste openlijk homoseksuele gouverneur ooit. Maar de Republikeinen hebben ook een paar mooie zeges geboekt.

In zeven staten veroveren de Democraten het gouverneurschap op de Republikeinen: Illinois, Michigan, Maine, New Mexico, Nevada, Wisconsin en Kansas. Dat laatste is opvallend, want Kansas wordt beschouwd als een staat waar de Republikeinen sterk staan. Maar de erg conservatieve Kris Koback moest de duimen leggen tegen Laura Kelly.

Ook de nederlaag in Wisconsin doet de Republikeinen pijn. Die staat werd in 2016 onverwacht door Trump veroverd. Dat ze hier de gouverneursverkiezingen verliezen, doet de Democraten nu hopen op een herovering ook bij de komende presidentsverkiezingen.

Een andere spraakmakend zege is die van de Democraat Jared Polis in Colorado. Hij wordt zo de eerste openlijk homoseksuele gouverneur ooit in de VS. Polis nam het op tegen de Republikein Walker Stapleton. Hij spreekt maar weinig over zijn privéleven, maar de media zien hem wel als een onderdeel van de ‘rainbow wave’ van LGBTQ-kandidaten op verschillende niveaus bij de midterms.

Zwarte kandidaat haalt het niet in Florida

Maar dat betekent niet dat de Democraten overal winnen, zeker niet. 

In twee belangrijke staten gaat de zege naar de Republikeinen: Ohio en Florida. Dat zijn swingstates die over twee jaar belangrijk gaan zijn bij presidentsverkiezingen.

De Democraat Andrew Gillum wordt dus niet de eerste zwarte gouverneur van Florida. Hij aanvaardt de overwinning van Republikein Ron DeSatnis, die door president Trump gesteund werd. Trump noemde Gillum ‘een dief’, ‘een socialist’ en iemand die ‘de burgemeester is van het slecht bestuurde Tallahassee, naar het schijnt een van de meest corrupte steden in het land’. De FBI voert inderdaad een onderzoek naar corruptie in het stadsbestuur, maar Gillum zelf wordt niet genoemd.

DeSantis noemde zich tijdens de campagne zelf een 'pitbull-verdediger van Trump'. De Republikeinen leveren al twee decennia de gouverneur in Florida.

Ook Georgia lijkt naar de Republikeinen te gaan

Een andere strijd waar naar werd uitgekeken is die in Georgia. Stacey Abrams kon daar geschiedenis schrijven. Als de Democrate de race kon winnen van Republikein Brian Kemp, werd ze de eerste zwarte vrouwelijke gouverneur in de geschiedenis van de Verenigde Staten. 

Maar ze haalde het niet. Brian Kemp won 50,7% van de stemmen, terwijl Stacey Abrams 48,8% behaalde. Abrams legt zich evenwel niet neer bij de uitslag. Zij hoopt op een runoff in december, nieuwe verkiezingen als de resultaten te dicht bij elkaar liggen. Bovendien zijn er klachten over fraude.

Ook Connecticut en Alaska zijn nog niet beslist. Alaska lijkt naar de Republikeinen te gaan, Connecticut naar de Democraten.

Heel wat voorspelbare uitslagen

Bij de deze gouverneursverkiezingen zijn ook heel wat uitslagen die nauwelijks verbazing wekken.

De Republikeinen behouden hun gouverneur in de Republikeinse staten Texas, Tennessee, Arkansas, South Carolina en Wyoming. Twee van hun meer gematigde kandidaten in Massachusetts en in Maryland, blijven op post.

De Democraten winnen dan weer in Rhode Island en in hun sterke oostelijke staten als New York en Pennsylvania.

Wat doet een gouverneur?

Gouverneurs besturen met de lokale Congressen de staten en zijn voor de bevolking daarom vaak belangrijker dan Washington. Ze zitten vier jaar en maximaal twee termijnen. Tot gisteren hadden 33 staten een Republikein als gouverneur, 16 een Democraat. Over 36 gouverneurschappen werd gestemd, waarvan de Republikeinen er het meest moeten verdedigen: 26.

De gouverneurs gaan ook de presidentsverkiezingen voorbereiden die over twee jaar plaatsvinden. Daarbij hebben ze de macht om een aantal kiesdistricten te hertekenen, wat niet onbelangrijk is. Door kiesdistricten slim uit te tekenen, kunnen de uitslagen worden beïnvloed.

Bekijk hier de resultaten van de gouverneursverkiezingen: