De Democraten veroveren een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat blijft wel in handen van de Republikeinen. De opkomst was hoog.

In het Huis van Afgevaardigden moeten alle zetels worden herverdeeld, het zijn er in totaal 435. De Republikeinen hadden 240 zetels, de Democraten 195, en er zijn 218 zetels nodig voor een meerderheid. Voor de Democraten betekende dit concreet dat ze 23 zetels extra moesten winnen. 

Rond 8 uur hadden ze al 26 extra zetels binnengehaald, wat wil zeggen dat de Democraten de meerderheid hebben veroverd. 'Morgen zal een nieuwe dag zijn in Amerika', speechte de Democratische voorzitter in het Huis Nancy Pelosi, die opriep tot samenwerking met de Republikeinen. 'We hebben genoeg van de verdeeldheid. Het Amerikaanse volk wil vrede. Ze willen resultaten.'

 

De Democraten veroverden Republikeinse zetels in Colorado, Florida, Kansas, Minnesota, New York, Pennsylvania en Virginia.

In het Huis is een recordaantal vrouwen - vooral Democraten - verkozen. Opvallend is ook dat de Democraten zetels binnenrijven in gebieden die normaal als Republikeinse bolwerken worden bestempeld zoals Oklahoma, maar de doorbraak in het traditionele zuiden waarop ze op gehoopt hadden, komt er niet.

Senaat

De Republikeinen verstevigen wel hun meerderheid in de Senaat. De Democraten verliezen tot nu toe twee zetels, terwijl de Republikeinen er twee winnen. Slechts een derde van de Senaatszetels waren verkiesbaar. De Republikeinen hadden al 42 niet-verkiesbare zetels, de Democraten 23. De Texaanse kandidaat-senator Beto O'Rourke, die bij deze verkiezingen een Democratische superster werd, verloor nipt tegen de Republikeinse senator Ted Cruz.

 

Gouverneurs

De Amerikanen moesten ook 36 nieuwe gouverneurs kiezen. De Democraten veroveren in een aantal staten het gouverneursambt op de Republikeinen. Zo krijgt Colorado de eerste openlijk homoseksuele gouverneur ooit. Maar de Republikeinen hebben ook een paar mooie zeges geboekt, zoals in Ohio en Florida.

President Trump sprak op Twitter van 'een enorm succes' en bedankte de kiezers.