Tanzania pakt tien mannen op na oproep tot klopjacht op homoseksuelen
Gouverneur Paul Makondo lanceerde de oproep tot een klopjacht op homoseksuelen Foto: AFP

Op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar pakte de politie tien mannen op omdat ze homoseksueel zouden zijn. De arrestaties volgen nadat de gouverneur van Dar es Salaam maandag opriep tot een klopjacht op homoseksuelen.

De arrestaties gebeurden op het strand Pongwe. De politie had een tip gekregen van de bevolking over een homohuwelijk, aldus de mensenrechtenorganisatie. De tien mannen zitten vast zonder aanklacht in een lokaal politiekantoor, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De arrestaties volgen nadat de gouverneur van Dar es Salaam maandag opriep tot een klopjacht op homoseksuelen. Gouverneur Paul Makondo voegde daaraan toe dat een speciaal team bestaande uit agenten en mediadeskundigen koppels van hetzelfde geslacht zou proberen op te sporen en op te pakken. Burgers werden daarnaast aangemoedigd om homo’s te verklikken.

De Europese Unie riep daarop haar ambassadeur uit het Oost-Afrikaanse land terug. De centrale regering distantieerde zichzelf van die oproep en beloofde de internationale conventies over mensenrechten te respecteren.

Tot 30 jaar cel

Homoseksualiteit is volgens de Tanzaniaanse wet illegaal. Wie schuldig wordt bevonden, riskeert tot 30 jaar cel. Sinds vorig jaar is de vervolging van homoseksuelen in Tanzania ‘zonder voorgaande’, aldus Amnesty.

Vorig jaar pakte de politie op Zanzibar twintig mensen op omdat ze homoseksueel zouden zijn.