Schatrijke Russische voorzitter AS Monaco opgepakt voor corruptie
Foto: AFP

Het gaat slecht met AS Monaco. Laatste in de Ligue 1, zo goed als uitgeschakeld in de Champions League én nu ook een opgepakte voorzitter. Dmitry Rybolovlev werd dinsdag namelijk in de boeien geslagen in het kader van een onderzoek naar corruptie.

Dinsdagochtend is er een huiszoeking uitgevoerd bij Rybolovlev. De Russische zakenman is ook aangehouden, meldt de Franse krant Le Monde. Hij bevindt zich in het midden van een onderzoek naar corruptie en actieve en passieve omkoping.

Le Monde heeft duizenden sms-berichten overgemaakt aan de Monegaskische politie waaruit moet blijken dat er een geheim netwerk van contacten bij de lokale politie en justitie bestaat. Allemaal functionarissen die handelen in het voordeel van Rybolovlev. In die zaak, genaamd Monacogate, moest de Monegaskische minister van justitie Philippe Narmino al aftreden. Hij werd ook opgepakt. Narmino kreeg cadeaus van Rybolovlev, ging dineren op zijn kosten en verbleef een weekend in Gstaad, in het buitenverblijf van de Rus.

In ruil zou de Russische miljardair via tussenpersoon Tetiana Bersheda, een advocate, de rechtsgang in zijn voordeel hebben beïnvloed, onder meer in een conflict met de Zwitserse zakenman Yves Bouvier

Dat was lang de vertrouwensman die hem hielp om zijn kunstver­zameling uit te bouwen. Tot Rybolovlev van ex-eigenaars te ­weten kwam voor hoeveel ze hun werk hadden verkocht. Zo kwam hij erachter dat Bouvier de prijzen systematisch overstuurde en een veel grotere winstmarge nam dan de afgesproken twee percent.

Van Monaco naar Cercle

Rybolovlev is al langer omstreden. Hij werd rijk dankzij investeringen in het Rusland van de jaren negentig, onder meer in kunstmestbedrijven. Zijn fortuin wordt geschat op zo’n zes miljard euro. De cardioloog van opleiding was ook al verdacht van poging tot moord, en vrijgesproken.

Nadat hij zich had ingekocht bij AS Monaco, worstelde de club met een probleem dat veel ‘nieuwe rijken’ in het voetbal kennen: de spanning tussen de schier eindeloze fondsen van kapitaalkrachtige eigenaars en de Financial Fairplay-regels van de Uefa.  Die moeten vermijden dat rijke ‘sugar daddy’s’ veel geld naar hun club laten stromen, waardoor de kloof tussen de rijke topclubs en de kleinere alleen maar groter wordt.

De Standaard berichtte in het kader van het onderzoeksdossier 'Football Leaks' hoe de Rus via Pierre François, de ceo van de Belgische Pro League, bij Cercle Brugge belandde.