Advocaat Bibi wil in Nederland blijven
Saiful Mulook, de advocaat van Asia Bibi Foto: AFP

De advocaat van de Pakistaanse christen Asia Bibi wil in Nederland blijven, maar wil niet zelf asiel aanvragen. Hij wil dat Nederland hem uitnodigt om te blijven. Twee Kamerleden hebben zijn verzoek doorgegeven aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Saiful Mulook benadrukte dinsdag dat hij alles heeft moeten achterlaten in Pakistan omdat zijn leven gevaar liep. Hij staat erop dat er vanuit de Nederlandse regering een uitnodiging komt. ‘Als Nederland mij niet kan helpen ga ik nog liever terug naar Pakistan om vermoord te worden.’

Voor zover bekend zit Bibi momenteel nog in de gevangenis. Het hooggerechtshof van Pakistan sprak haar vrij van het beledigen van de profeet Mohammed, maar volgens Malook duurt het doorgaans een kleine twee weken voordat iemand na zo’n vonnis wordt vrijgelaten.

Bibi, haar advocaat, en hun beider gezinnen zijn hun leven in Pakistan niet zeker. Haar vrijspraak leidde er tot hevige protesten. De radicaal-islamitische groep Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) wil dat Bibi alsnog wordt terechtgesteld en wenst de rechters die haar vrijspraken eenzelfde lot toe.