Van Cauter trekt kandidatuur voor gouverneurschap van Oost-Vlaanderen in
Foto: Photo News

Carina Van Cauter stapt zelf uit de race om Oost-Vlaams gouverneur te worden. 'Met pijn in het hart', zo meldt ze. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, die dinsdagochtend nog heel fel uithaalde, begrijpt de beslsising.

In een schriftelijke verklaring aan persagentschap Belga zegt Van Cauter dat ze zich 'uit liefde voor Oost-Vlaanderen' kandidaat had gesteld voor de post van Oost-Vlaams gouverneur. Maar de Open VLD-politica is ontgoocheld over het verloop van de procedure. Een selectiekantoor nam tests af, maar de resultaten van die tests lekten vanmorgen uit. Daaruit bleek dat Van Cauter een pak minder goed had gescoord dan haar concurrent, Wim Leerman.

‘Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen’, klinkt het nu bij Van Cauter.

‘Dit is niet mijn aanpak. Daarom heb ik, met pijn in het hart, beslist om mijn kandidatuur als gouverneur voor Oost-Vlaanderen terug te trekken’, aldus Van Cauter. De Open VLD-politica zegt verder dat ze maar ‘één wens’ heeft en dat is dat Oost-Vlaanderen ‘een gouverneur krijgt die deze rol met even veel passie en liefde invult als ik dat had willen doen. Oost-Vlaanderen verdient dat.’

Van Cauter steekt niet onder stoelen of banken dat ze ontgoocheld terugkijkt op de hele affaire. 'Ik wou een verbindende gouverneur zijn, boven het politieke gewoel, een bruggenbouwer. Met oog voor de belangen van alle Oost-Vlamingen, zodat we samen onze provincie nog meer zouden laten schitteren', verklaart ze.

Weg vrij voor Leerman?

'Ik heb maar één wens: dat Oost-Vlaanderen een gouverneur krijgt die deze rol met evenveel passie en liefde invult als ik dat had willen doen. Oost-Vlaanderen verdient dat', besluit Van Cauter.

Verder wil ze geen verklaringen afleggen over haar beslissing.

Door de beslissing van Van Cauter komt er mogelijk een oplossing voor de opvolging van Jan Briers. Mogelijk is nu de weg vrij voor de aanstelling van Leerman, de directeur van de stad Aalst, de man die was voorgedragen door minister Liesbeth Homans (N-VA).

'Dan wordt het niemand'

De huidige Oost-Vlaamse provinciegouverneur, Jan Briers, vertrok op 1 november met pensioen. De Vlaamse regering was van plan om nog daarvoor de knoop door te hakken over zijn opvolging, maar dat lukte niet. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zei dinsdag in De Ochtend op Radio 1 nog dat 'als het Van Cauter niet wordt, het niemand wordt.' Dinsdagavond toonde Rutten begrip voor Van Cauters beslissing. Verdere commentaar geeft ze (voorlopig) niet.

In afwachting van een doorbraak werd een tijdelijke, waarnemend gouverneur aangesteld in de persoon van arrondissementscommissaris Didier De Tollenaere. 'We proberen er het beste van te maken', zo zei die dinsdag over de opvolgingssoap.

De integrale verklaring van Van Cauter:

'Mijn liefde voor Oost-Vlaanderen is groot. Het was in de Oost-Vlaamse provincieraad dat ik voor het eerst de politieke microbe te pakken kreeg. Gedurende bijna twintig jaar mocht ik de Oost-Vlamingen dienen en bijstaan, eerst als provincieraadslid, dan als gedeputeerde en daarna als hun parlementslid. Ik heb dat altijd als een grote eer ervaren.

Toen de kans kwam om mij kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van onze mooie provincie heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Ik zou al mijn ervaring van de voorbije twintig jaar nog meer ten dienste kunnen stellen van de Oost-Vlamingen. Ik wou een verbindende gouverneur zijn, boven het politieke gewoel, een bruggenbouwer, met oog voor de belangen van alle Oost-Vlamingen zodat we samen onze provincie nog meer zouden laten schitteren.

Mijn kandidatuur maakte het bovendien ook mogelijk om het aantal vrouwelijke gouverneurs te verdubbelen. Want het is bijzonder jammer dat er vandaag slechts één van de vijf Vlaamse provincies wordt geleid door een vrouw.

Ik heb deelgenomen aan de procedure voor de aanstelling van een nieuwe gouverneur. Ik heb die doorlopen zoals vooropgesteld, ook met een assessment. Ik werd samen met veertien anderen geselecteerd voor een volgende ronde: een gesprek met de Vlaamse regering, die gezamenlijk finaal een beslissing zou nemen, rekening houdend met alle elementen en competenties.

Wat volgde was echter een ontgoocheling. Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen.

Dit is niet mijn aanpak.

Daarom heb ik, met pijn in het hart, beslist om mijn kandidatuur als gouverneur voor Oost-Vlaanderen terug te trekken.

Voor mij hebben respect, inhoud en kwaliteit altijd vooropgestaan. Die aanpak leverde mij enkele jaren geleden nog de titel op van 'beste parlementslid' - iets waar ik bijzonder trots op ben.

Ik heb maar één wens: dat Oost-Vlaanderen een gouverneur krijgt die deze rol met evenveel passie en liefde invult dan ik dat had willen doen. Oost-Vlaanderen verdient dat.

Intussen zal ik de Oost-Vlamingen niet in de steek laten. De komende periode zal ik met nog meer vuur en passie opkomen voor de belangen van onze provincie en van mijn provinciegenoten.

Ik wil iedereen die mij de voorbije tijd heeft gesteund oprecht danken, in het bijzonder mijn partijvoorzitter voor haar steun de jongste dagen en weken.

Ik wens de communicatie te beperken tot deze geschreven verklaring en zal dan ook geen verdere verklaringen afleggen hierover.'