Bloedvoorraad Rode Kruis onder druk
Archiefbeeld Foto: BELGA

Het Rode Kruis meldt dinsdag dat de bloedvoorraad na de herfstvakantie onder druk staat, en dan vooral die van bloedgroep O-negatief. De hulpverleningsorganisatie roept mensen daarom op om langs te gaan bij een mobiele bloedinzameling of een afspraak te maken bij een donorcentrum in hun buurt.

Tijdens de herfstvakantie moest een deel van de trouwe bloeddonoren verstek geven door vakantieplannen. Bovendien mogen sommigen van hen door de aard van hun bestemming een tijd geen bloed geven. Daardoor zal de impact ook de komende weken voelbaar zal zijn.

O-negatief, de bloedgroep die iedereen mag ontvangen, wordt momenteel meteen na het testen uitgestuurd naar de ziekenhuizen. Die laatste krijgen ook minder grote voorraden dan normaal.

'We gaan er fel op toezien dat elk ziekenhuis krijgt wat het nodig heeft, maar geen extra reserves. Stel dat er een heel grote nood is in een bepaald ziekenhuis, dan kunnen we nog altijd tegemoet komen aan de vraag', legt Rode Kruis-woordvoerster Ine Tassignon uit.

Mensen die deze week nog bloed willen doneren om de bloedvoorraad terug op peil te krijgen kunnen de site van het Rode Kruis raadplegen om te zien waar dat kan. Gentse studenten kunnen deze week bloed doneren tijdens de actie van Bloedserieus aan de UGent.

In het theoretische geval van een tekort aan bloed, iets wat nog nooit gebeurd is, wordt er beroep gedaan op de Franstalige collega’s van la Croix-Rouge de la Belgique.