In de Kamercommissie Financiën hebben Marc Coucke en Pierre François, respectievelijk voorzitter en ceo van de Pro League, meer uitleg gegeven over Operatie ‘Schone Handen’ en de plannen van de Pro League om financiële uitwassen in het voetbal tegen te gaan. Coucke verdedigde de fiscale en parafiscale voordelen die voetbalclubs genieten.
De politiek zette de profclubs met de rug tegen de muur na het uitbreken van het schandaal Operatie ‘Schone Handen’. De voordelen voor de clubs, in de vorm van een RSZ-korting en een korting op de bedrijfsheffing, werden onder meer door minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) in het vizier genomen. De voetbalclubs strijken zo miljoenen euro’s op. Die voordelen zijn er voor alle sportclubs, maar onderzoek in Het Nieuwsblad wees uit dat het leeuwendeel terechtkwam bij een klein kransje voetbalclubs – zij zijn het die in ons land de grootste lonen betalen.
Maar in de commissie nam Coucke de verdediging van de Pro League op zich. ‘Als je de fiscale voordelen afschaft, is geen enkele profclub nog rendabel. Bij de Belgische clubs is het grote geld niet te verdienen, vergeet dat’, zei Coucke. 'Wat binnenkomt, wordt geherinvesteerd in jeugdwerking.'
De vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing krijgen de clubs namelijk pas op voorwaarde dat zij een deel van dat voordeel investeren in een jeugdwerking. Pro League-voorzitter Marc Coucke waarschuwde er in de Kamer dan ook voor om, wat hij noemt, het kind met het badwater niet weg te gooien. 'We moeten dankbaar zijn voor alle voordelen die de clubs gekregen hebben, maar we hebben het maximale gedaan om de return te geven die ons gevraagd is', zei hij.
Geen grote winsten
Coucke wees er verder op dat de voetbalsector in ons land geen grote winsten boekt. Alle profclubs samen waren in 2017 goed voor 14 miljoen euro winst. Grosso modo maken enkel de vijf grote clubs winst. De K11, de andere elf clubs uit de Jupiler Pro League draaien break-even. De clubs uit 1B maken verlies.
Volgens Coucke zou het afschaffen of drastisch herzien van de (para)fiscale voordelen grote gevolgen hebben voor de voetbalsector. 'Clubs hebben geen grote reserves. Alle clubs zouden onmiddellijk hun beleid moeten veranderen en maatregelen moeten nemen om hun kosten te verlagen. En waar hebben we de jongste jaren enorm veel in geïnvesteerd? In jeugdwerking.'
Makelaars aanpakken
Ondertussen krijgt het plan van Coucke, om de financiële uitwassen in het Belgische voetbal aan te pakken, vorm. Een van de grote pijnpunten zijn de torenhoge commissielonen die de topvoetbalclubs betalen aan makelaars.
Zo verdiende bijvoorbeeld makelaar Didier Frenay een commissie van 30 procent – goed voor 3,3 miljoen euro – aan de transfer van Landry Dimata van KV Oostende naar Wolfsburg. Zijn collega Christophe Henrotay streek bijna 30 procent, of zo’n 6 miljoen euro, op voor de transfer van Youri Tielemans van AS Monaco naar Anderlecht.
Die problematiek wil de Pro League zeer snel aanpakken. Dit jaar zouden de clubs nog een charter ondertekenen over de omgang met makelaars. Die afspraken zouden daarna deel worden van de licentievoorwaarden voor de clubs. Op termijn zou er dan duidelijke en afdwingbare wetgeving komen. 'Dat zal ons elk één of twee transfers kosten, maar dat hebben we ervoor over', sprak Coucke.