Leuven grijpt naast Europese innovatieprijs
Jammer voor Ridouani, maar hij wordt burgemeester van leuven en niet van de Europese Innovatiehoofdstad. bart dewaele Foto: BART DEWAELE

Athene mag zich dit jaar Europese Innovatiehoofdstad noemen en krijgt een miljoen euro. Leuven strandt net als Aarhus, Hamburg, Toulouse en het Zweedse Umeå op de tweede plaats en ontvangt 100.000 euro.

Met de titel van Europese Innovatiehoofdstad beloont de Europese Commissie jaarlijks een stad die nieuwe ideeën en technologieën gebruikt om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan en burgers te betrekken bij de besluitvorming. Dit jaar dongen 26 Europese steden met meer dan 100.000 inwoners mee naar de hoofdprijs.

Vorige maand raakte bekend dat Leuven de shortlist van zes finalisten had gehaald. Leuven pakte daarbij uit met Leuven Mindgate, een in 2015 gelanceerd samenwerkingsplatform waarmee de stad uit Vlaams-Brabant zich internationaal op de kaart wil zetten als kennis- en gezondheidsmetropool.

Leuven moet de hoofdprijs echter laten aan Athene, de Griekse hoofdstad die uit een diepe economische crisis probeert te raken. ‘Athene laat mooi zien hoe een stad met veel uitdagingen toch grootse dingen kan verwezenlijken’, zo maakte bevoegd eurocommissaris Carlos Moedas de eindwinnaar bekend op de Web Summit in Lissabon.

De stad wordt onder meer gelauwerd voor een project dat subsidies verleent aan inwoners en creatievelingen die verlaten gebouwen nieuw leven willen inblazen.

De voorbije jaren wonnen onder meer Barcelona, Amsterdam en Parijs de onderscheiding.