SP.A trekt in Herent nog voor de start stekker uit coalitie
Jo De Clercq. Foto: jph

In Herent heeft de SP.A beslist de bestaande coalitie met CD&V en N-VA niet verder te zetten.

De SP.A neemt het niet dat de partij bij de verdeling van de bevoegdheden voor de nieuwe legislatuur openbare werken moest afstaan. Ook inhoudelijk kon er bijvoorbeeld over het sociale luik geen overeenstemming bereikt worden. De drie partijen ondertekenden al de voordracht van Astrid Pollers (N-VA) als burgemeester.

Op 14 oktober verloren N-VA en SP.A een zetel om er respectievelijk 7 en 3 over te houden op een totaal van 27 zetels. CD&V daarentegen won een zetel om op 6 uit te komen. Open VLD haalde 3 zetels (+1) en Herent21 2 (-1). N-VA en CD&V kunnen dus nog aan een nieuwe meerderheid geraken door samen te gaan met Groen (dat 6 zetels haalde), Open VLD of Herent21.

‘Er zijn de avond van de verkiezingen afspraken gemaakt over de bevoegdheden, maar gaandeweg zijn de andere coalitiepartners daarop teruggekomen', zegt SP.A'er Jo De Clercq. 'Dit heeft bij ons het vertrouwen in deze coalitie ondermijnd en als dat er niet is, begin je er beter niet aan. Het liefst zagen we een progressief bestuur voor Herent met CD&V en Groen, maar wij zijn niet aan zet. Het is de CD&V die moet weten wat ze wil.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig