Rutten houdt vast aan kandidaat-gouverneur Van Cauter ondanks zwakkere score
Carina Van Cauter (Open VLD). Foto: pn

Open VLD-politica Carina Van Cauter scoorde volgens documenten die De Tijd kon inkijken een pak minder goed dan haar concurrent Wim Leerman in de selectieprocedure voor gouverneur van Oost-Vlaanderen. 'Als het Van Cauter niet wordt, wordt het niemand', reageert Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten.

De liberale partij benadrukte vorige week dat Van Cauter net zo goed scoorde als Wim Leerman, de directeur van stad Aalst, op de tests. Volgens de documenten van het selectiebureau Ascento was er wel degelijk een groot verschil. Leerman scoorde voor vijf van de zes competenties vier op vijf. Voor elke competentie scoort hij minstens even hoog of hoger dan eender welke andere kandidaat.

Van Cauter haalt slechts op een van de zes competenties een vier op vijf. Twee keer scoort ze zelfs maar twee op vijf. Het gaat om de competenties ‘visie’ en ‘richting geven’. Daarmee test het bureau of kandidaten een langetermijnstrategie kunnen uitwerken.

Gwendolyn Rutten blijft achter Van Cauter staan. Dat benadrukt ze in De Ochtend op Radio 1. 'We vinden Carina Van Cauter een uitstekende kandidaat. Als het Van Cauter niet wordt, wordt het niemand.' De voorzitster van Open VLD vindt de gelekte resultaten allesbehalve professioneel. 'De hele procedure is kaduuk. In de privé leiden dit soort lekken tot ontslag.' Rutten benadrukt dat er enige sérieux nodig is. 'Die testen zijn om te kijken of een kandidaat geschikt is of niet. Zonder rangschikking. Het assessment heeft aangetoond dat 15 van de 108 kandidaten geschikt zijn. Het assassment is ook maar één element. Erna volgden nog gesprekken, waarin naar andere kennis werd gepeild.' 

Ranking

Toch werpen de scores een nieuw licht op de discussie over de opvolging van afscheidnemend gouverneur Jan Briers. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) benadrukte eerder al dat het selectiekantoor geen specifieke ranking had doorgegeven. De vijftien kandidaten moesten daarom elk apart nog eens op gesprek bij de regeringstop. Homans ging zelf door de testen en stelde naar eigen zeggen vast dat uit die lijst maar ‘één kandidaat het best scoorde op de verschillende competenties’.

Dat bleek dus Wim Leerman, de directeur van stad Aalst. Homans benadrukte dat haar kandidaat een politiek onafhankelijke keuze is. De man heeft inderdaad geen partijkaart, maar draagt wel een geschiedenis mee. Hij is de neef van N-VA-ondervoorzitter Sander Loones en kwam in 1994 bij de lokale verkiezingen in Koksijde op als Volksuniër op de lijst van vader Loones. Als algemeen directeur van de stad Aalst werkt Leerman ook nauw samen met de plaatselijke N-VA-burgemeester Christoph D’Haese.

Coalitiepartij Open VLD stelde onmiddellijk vragen bij die keuze, aangezien Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter volgens hen als beste uit de gesprekken was gekomen.

Homans blijft echter achter haar mening staan. ‘We moeten de beste man of vrouw kiezen’, benadrukt de minister. ‘Ik ga geen vrouw voortrekken als een man beter scoort.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in