Facebook blokkeert accounts in aanloop Amerikaanse midterms
Foto: Photo News

De socialenetwerksite Facebook heeft 30 Facebookaccounts en 85 accounts op Instagram geblokkeerd die mogelijk gelieerd zijn aan ‘gecoördineerd verdacht gedrag’.

De Amerikanen mogen tijdens de midterms hun zegje doen over het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat. In 36 staten wordt ook een nieuwe gouverneur gekozen. Maar de stembusgang wordt algemeen gezien als een referendum over de voorbije twee jaar in het Witte Huis van president Donald Trump.

Socialenetwerksite Facebook heeft in de aanloop een honderdtal accounts geblokkeerd, omdat het vermoedt dat er mogelijk buitenlandse groeperingen achter de accounts schuilgaan. Die zouden mogelijk de verkiezingen willen beïnvloeden.

Het bedrijf zegt door de FBI zondag op de hoogte te zijn gebracht van mogelijke online-activiteiten door buitenlandse entiteiten. Op één dag van de midterms, de tussentijdse parlementsverkiezingen in de VS, nam het bedrijf geen risico en blokkeerde de profielen, luidt het.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen regelmatig contact met de autoriteiten en met externe experts overal in de wereld, sinds er vermoedens zijn van Russische inmenging bij de vorige presidentsverkiezingen in de VS.