Trump en Obama proberen laatste kiezers te overtuigen
Obama deelde donuts uit... Foto: AP

De Amerikanen trekken dinsdag naar de stembus voor de tussentijdse parlementsverkiezingen. Aangezien uit opiniepeilingen blijkt dat de race in heel wat staten razend spannend wordt, zetten de Republikeinen en de Democraten maandag alles op alles de laatste kiezers te overtuigen.

De Amerikanen mogen tijdens de midterms hun zegje doen over het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat. In 36 staten wordt ook een nieuwe gouverneur gekozen. Maar de stembusgang wordt algemeen gezien als een referendum over de voorbije twee jaar in het Witte Huis van president Donald Trump.

Trump mengt zich dus actief in de verkiezingsstrijd. Maandag bezoekt hij onder meer de staten Ohio, Indiana en Missouri. Hij had ook een telefonisch overleg met aanhangers, die hij zo wilde aanzetten zo veel Republikeinen als mogelijk te overtuigen dinsdag hun stem uit te brengen. ‘Alles wat we nu al verwezenlijkt hebben, kan door de Democraten makkelijk teniet worden gedaan indien zij het voor het zeggen krijgen’, zei Trump tegen hen.

Tussen het campagnevoeren door, reageerde hij geïrriteerd op vragen over het besluit van verschillende nieuwszenders en Facebook om een controversieel campagnespotje, dat racistisch zou zijn, niet langer uit te zenden. ‘Heel wat zaken zijn beledigend. De vragen die u me stelt, zijn dat vaak ook’, sneerde Trump tegen enkele journalisten.

Recordopkomst verwacht

De Democraten hebben dan weer oud-president Barack Obama ingeschakeld - die al enkele dagen worstelt met een schorre stem. Hij trok maandag onder meer naar de staat Virginia, waar voor de Senaat een nek-aan-nekrace wordt verwacht. Obama deelde er donuts uit aan vrijwilligers. ‘Onze strijd voor fatsoen en gelijkwaardigheid staan op het spel’, zei Obama er. ‘Overal waar ik kom merk ik dat mensen beginnen te beseffen dat ze die waarden niet als vanzelfsprekend kunnen beschouwen. Dat ze ervoor moeten vechten.’

Er wordt een recordopkomst voor de tussentijdse verkiezingen verwacht. In heel de VS hebben al meer dan 35 miljoen mensen hun stem op voorhand uitgebracht, zo berichtte de Amerikaanse zender NBC maandagavond. Dat is een pak meer dan in 2014, bij de vorige tussentijdse parlementsverkiezingen, toen het aantal vroege kiezers op 21 miljoen strandde.

In een viertal staten (Nevada, Arizona, Texas en Utah) overtreft het aantal vroege kiezers zelfs het totale aantal stemmen van vier jaar geleden, schrijft de New York Times.