Stad Brussel houdt vluchtelingencentrum in Haren langer open
Foto: Belga

De stad Brussel zal de huurovereenkomst met de vzw’s Brussels burgerplatform en Dokters van de Wereld voor het opvangcentrum voor vluchtelingen in Haren met zes maanden verlengen. Dat werd maandag beslist op de Brusselse gemeenteraad.

Het besluit zorgde opnieuw voor een steekspelletje tussen burgemeester Philippe Close (PS) en N-VA-oppositielid Johan Van den Driessche.

‘Het gaat om illegale migranten die enkel en alleen naar het Verenigd Koninkrijk willen. Er zijn drugs, vechtpartijen en er worden uitwerpselen achtergelaten. Het zijn wantoestanden die niet gemeld worden aan politie, maar waarbij het recht in eigen handen wordt genomen’, stelde Van den Driessche.

De N-VA’er vreest daarnaast ook voor een aanzuigeffect, maar dat weersprak burgemeester Close meteen. ‘Het aanzuigeffect bestaat niet. In het Maximiliaanpark bevinden zich volgens de tellingen al een hele tijd 500 personen. Niet meer, maar ook niet minder’, aldus Close.

‘Enige oplossing’

De Brusselse burgemeester wil aan een structurele oplossing werken, maar die wil moet ook van hogerop komen, bij de bevoegde N-VA-ministers Jan Jambon en Theo Francken, zegt hij. ‘Ik sta open voor een brede samenwerking, maar dat is onmogelijk op federaal niveau. Het nieuwe migrantenplan van de federale regering is een ramp’, zegt Close. ‘Blue Star is geen structurele oplossing, maar het is momenteel de enige oplossing.’

Het opvangcentrum in Haren moest de afgelopen maanden verschillende malen gesloten worden om uiteenlopende incidenten.