Fransen kunnen hele maand benzine tegen inkoopprijs tanken
Foto: PHOTOPQR/OUEST FRANCE/MAXPPP

Wegens massaal protest tegen de forse stijging van de brandstofprijzen bieden de supermarktketens Leclerc en Carrefour in hun tankstations in Frankrijk de komende weken brandstof aan inkoopprijs aan. Op een jaar tijd steeg de prijs van diesel bij onze zuiderburen met 23 procent, die van benzine met 15 procent.

De stijging van de brandstofprijzen is voor een groot deel te wijten aan de hogere prijs voor ruwe olie, maar het ongenoegen van de Fransen is vooral gericht tegen de overheid, en meer bepaald tegen de hoge taksen die ze aanrekent op brandstof. Bovendien is de Franse regering van plan om de ac­cijn­zen vanaf 1 januari nog op te trekken, in de strijd tegen de klimaatverandering.

Een online petitie tegen de hoge prijzen kon rekenen op honderdduizenden sympathisanten. Op 17 november plannen actievoerders blokkades op snelwegen.

Het ongenoegen van de modale Fransman kan ook rekenen op het begrip van de grote supermarktketens. De groep Leclerc hield op 3 en 4 november al een actie waarbij ze in haar 684 tankstations brandstof tegen inkoopprijs verkocht. Wegens het succes van die stunt, besliste de winkelketen hem te verlengen tot het einde van de maand. ‘Het ongenoegen van vandaag is terecht’, aldus voorzitter van de raad van bestuur, Michel-Édouard Leclerc. ‘Het is belangrijk dat we een signaal sturen naar de overheid.’

Voet bij stuk

Door de enorme publiciteit voor Leclerc zag ook concurrent Carrefour zich genoodzaakt om in actie te schieten. Automobilisten kunnen vanaf 5 tot en met 17 november ook terecht bij de ruim 200 tankstations van de winkelketen om goedkoper te tanken.

De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, gaf maandag alvast te kennen dat de regering niet van plan is om in te binden. De verhoging van de accijnzen op 1 januari wordt niet geschrapt. ‘We kunnen de ecologische transitie, de omschakeling van het Franse wagenpark, niet schrappen.’

Ook president Emmanuel Macron verdedigt maandag in de krant L’Alsace de beslissing. Hij zegt onder meer dat het beter is om brandstof te belasten dan arbeid.